Dít is het TreinTrainPakket: makkelijker treinreizen voor iedereen Beeld Getty Images/Westend61
Dít is het TreinTrainPakket: makkelijker treinreizen voor iedereenBeeld Getty Images/Westend61

Dít is het TreinTrainPakket: makkelijker treinreizen voor iedereen

Het openbaar vervoer zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn, toch? Mensen met een licht verstandelijke beperking vinden het vaak nog spannend om alleen met de trein te reizen. Daarom is er nu het TreinTrainPakket.

Ruth SmeetsGetty Images/Westend61

Waar koop je een kaartje? Van welk perron vertrekt je trein? En waar kun je terecht als je hulp nodig hebt? De antwoorden op deze vragen zijn lang niet altijd vanzelfsprekend.

TreinTrainPakket

Om die reden introduceert de NS vandaag het TreinTrainPakket, dat speciaal werd ontwikkeld met én voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Handige tools en training maken het voor hen laagdrempeliger om voortaan even de trein te pakken.

Hulpmiddelen

Elvira van der Vis, woordvoerder en PR-manager van de NS, vertelt alvast om wat voor soort hulpmiddelen het gaat. Zo zit er een VR-spel in het pakket, bestaande uit verschillende levels. Elk level is ietsje uitdagender. In het spel worden specifieke situaties in de trein nagebootst. Wat doe je bijvoorbeeld als de trein te laat komt? Of als je zelf de trein mist?

Ervaringsreis

Andere tools zijn een oefen- en uitlegmodule en een folder waarin een treinreis van A tot Z wordt uitgelegd, maar dan met behulp van afbeeldingen. Concrete situaties worden zo visueel. Ook zit er een heuse ervaringsreis in het pakket. “Een groepje gaat dan samen met een collega van de NS naar het station”, vertelt Elvira. “Iedereen kan allerlei vragen stellen en echt een stukje met de trein reizen.”

Hulpkaart

Tot slot zit er een hulpkaart in het pakket, die je van tevoren kunt invullen. Weet je het even niet meer? Dan geef je de hulpkaart aan iemand in je omgeving. Er staat bijvoorbeeld op: ‘Als ik even in paniek ben, bel dan mijn moeder.’ Instellingen kregen het TreinTrainPakket, bestaande uit vijf onderdelen, vandaag overhandigd. Hiermee kunnen zij twee maanden aan de slag.

Met de trein reizen kan zomaar een onverwachte uitkomst hebben. In onderstaande video zie je wat André van Duin overkwam.

Bron: NS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden