Dit is hoe hoog onkostenvergoeding voor benzine moet zijn Beeld Getty Images
Dit is hoe hoog onkostenvergoeding voor benzine moet zijnBeeld Getty Images

Dit is hoe hoog de onkostenvergoeding voor benzine zou moeten zijn

Door de oorlog in Oekraïne is de benzineprijs inmiddels zo hoog dat de huidige kilometervergoeding van 19 cent lang niet meer in verhouding is. De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) heeft berekend hoe hoog de onkostenvergoeding van de baas zou moeten zijn bij de huidige benzineprijzen.

Ismay GijsenGetty Images

Gebruik jij je privéauto voor werk? Dan zou de reiskostenvergoeding naar 39 cent per kilometer moeten. Daarin zijn de huidige brandstofprijzen en afschrijving meegenomen. De huidige vergoeding van 19 cent geldt namelijk sinds 2006.

Twee keer zo duur

Het autogebruik is momenteel ruim twee keer zo duur als de maximale onbelaste kilometervergoeding, volgens een berekening van VZR. “Het is van de gekke dat je privékapitaal moet gebruiken voor de baas terwijl je alleen de benzineprijs van 2006 vergoed krijgt”, zegt voorzitter Jan van Delft van VZR.

Kilometervergoeding

De vakbond roept het kabinet op om de huidige kilometervergoeding snel omhoog te gooien. Volgens Van Delft hebben 4,3 miljoen Nederlanders baat bij een verhoging. Dat aantal zet volgens hem op regelmatige basis een privéauto in voor de baas en daar valt ook het woon- werkverkeer onder.

Bron: Autoweek

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden