null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vakantie

Dít is hoe je je vanaf vandaag gratis kunt laten testen op corona voordat je op reis gaat

Nu de vakantieperiode voor veel mensen voor de deur staat is er voor veel vakantiegangers een belangrijke horde om te nemen: een coronatest voordat je de grens over mag. Tot vandaag waren de kosten van die test voor eigen rekening, maar sinds vanmorgen kun je bellen met de GGD om een gratis test om te kunnen reizen in te plannen.

RedactieGetty Images

De testen zijn bedoeld voor mensen die willen reizen binnen Europa die nog niet volledig gevaccineerd zijn. Ze zijn ook voor mensen die niet in aanmerking komen voor een ‘herstelbewijs’: een herstelbewijs toont aan dat je immuun bent door een recente besmetting.

Afspraak maken

In juli en augustus zijn de testen gratis. Dit is hoe je hem inplant:

  1. Ga naar de speciale site van de Rijksoverheid die gemaakt is voor het reistesten.
  2. Op dit moment kun je daar alleen het nummer vinden waarnaar je kunt bellen om telefonisch een afspraak in te plannen, op een later moment kunnen de afspraken ook online gemaakt worden.
  3. Houd je DigiD bij de hand: zonder DigiD kun je via deze weg niet testen voor je reis.
  4. Plan de afspraak maximaal twee weken voor je reis in, dat is namelijk hoe lang het testbewijs geldig blijft. Het veiligst is voor jezelf en voor anderen om zo kort mogelijk voor de reis een afspraak te maken.
  5. Als je de afspraak via bovenstaande manier inplant, kom je terecht in een speciale routine bij de GGD. Je kunt daar een afspraak maken voor een sneltest, waardoor je 3 uur na je afspraak al de uitslag hebt. Als die negatief is, staat hij maximaal 4 uur daarna als testbewijs in de CoronaCheck-app. Als je een gewone PCR-test laat afnemen kan het tot 30 uur duren voordat het bewijs in de app staat.
  6. Het maken van een testafspraak om te reizen kan ook bij sommige commerciële testlocaties, maar ook daar duurt het 24 uur voordat het testbewijs actief is. Ook is nog niet elke commerciële locatie aangesloten op de CoronaCheck-app.

Aanvullingen

In sommige landen is het negatieve testbewijs nog niet voldoende om onbezorgd vakantie te kunnen vieren. Per land kunnen de maatregelen verschillen. Houd daarom bijvoorbeeld de site wijsopreis.nl van de Rijksoverheid in de gaten voor de meest actuele informatie.

Nog een laatste meevaller voor mensen die via een reisorganisatie een vakantie boekten en zich op eigen kosten lieten testen: je kunt via de reisorganisatie de test met terugwerkende kracht vergoed krijgen.

Je vakantiekiekjes dit jaar nét wat extra's meegeven? Leer in deze video hoe je dat doet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden