Dit is waar en wanneer je de gedeeltelijke zonsverduistering kunt zien Beeld Getty Images/iStockphoto
Dit is waar en wanneer je de gedeeltelijke zonsverduistering kunt zienBeeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waar en wanneer je de gedeeltelijke zonsverduistering kunt zien

Aanstaande donderdag is in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Dit bijzondere spektakel vindt voor het eerst sinds begin 2015 plaats, dus daar wil je bij zijn!

Must see

Het is een zeldzaam fenomeen, dat zomaar midden op de dag te zien is. Maar het luistert wel nauw: waar je de zonsverduistering precies kunt zien en op welke plek, scheelt soms maar enkele minuten.

Gedeeltelijke zonsverduistering

Op donderdag 10 juni tussen 11:19 uur en 13:31 uur schuift de maan precies voor de zon langs. Vanuit de rechterkant schuift de maan als eerste voor de zon, en om 12:23 uur is het hoogtepunt - waarbij de bovenkant van de zon is bedekt.

Hoe laat precies?

Grappig feitje: de zonsverduistering duurt in het zuiden van het land zeven minuten korter dan in het noorden. Dat komt door de bolling van de aarde. Hoe laat de zonsverduistering vanaf waar te zien is, scheelt dan ook enkele minuten. Zo start het spektakel in Middelburg om 11:16 uur, in Maastricht om 11:20 uur, in Den Helder om 11:18 uur en in Groningen om 11:22 uur.

Eclipsbril

Een kleine waarschuwing: met het blote oog naar de zon turen is schadelijk. Wil je de zonsverduistering goed bekijken, draag dan een speciale eclipsbril. Hoe goed je de zonsverduistering echt zal kunnen zien, hangt af van de bewolking op dat moment.

Zeldzaam fenomeen

Een zonsverduistering komt niet vaak voor. De vorige keer dat er een gedeeltelijke zonsverduistering in ons land helemaal te zien was, was op 20 maart 2015. Op de volgende hoeven we gelukkig niet weer zes jaar te wachten, die zal plaatsvinden op 25 oktober 2022.

Spiritueel vlogger Manon: zo luister je naar je intuïtie

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weeronline.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden