Dít is waarom 45-plussers vooral met Moderna geboosterd worden Beeld Getty Images/iStockphoto
Dít is waarom 45-plussers vooral met Moderna geboosterd wordenBeeld Getty Images/iStockphoto

Dít is waarom 45-plussers vooral met Moderna geboosterd worden

De meeste 45-plussers die de afgelopen weken hun boosterprik kregen, zijn met Moderna gevaccineerd. Mensen onder de 45 jaar krijgen Pfizer. Waarom is dat zo?

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Het RIVM heeft een duidelijke reden voor deze keuze.

Waarom krijgen 45-plussers vooral Moderna?

Het heeft namelijk alles te maken met het risico op ontsteking van de hartspier en het hartzakje. Bij de eerste vaccinatieronde bleek dat jongeren hierop een licht verhoogd risico hadden als ze met Moderna werden gevaccineerd.

Pfizer voor jongeren

Dit risico zou vooral gelden voor mannen tussen de 12 en 30 jaar. Bij het Pfizer-vaccin is dit niet het geval. Het gaat dan wel om een zeer minimaal risico, maar toch besloot het RIVM om mensen onder de 45 jaar nu alleen Pfizer te geven.

Uitzonderingen

Tot nu toe kregen de meeste 45-plussers Moderna, maar niet iedereen. Voor 45-plussers wordt per GGD-locatie gekeken welke vaccins er beschikbaar zijn. Dat kan dus ook Pfizer zijn, maar omdat de meeste Pfizer-prikken naar jongeren gaan, is die kans een stuk kleiner.

Boosterprik, derde prik, coronapil: wat zijn de verschillen?

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden