Fuel oil gasoline dispenser at petrol filling station.Holding fuel nozzle to refuel gasoline for car. Beeld Getty Images
Fuel oil gasoline dispenser at petrol filling station.Holding fuel nozzle to refuel gasoline for car.Beeld Getty Images

Tikt lekker aan

Dít is waarom benzine, gas, energie en veel andere producten nu zo duur zijn

Gas, water, licht, benzine, álles in Nederland lijkt met de dag duurder te worden. Sterker nog, er worden prijzenrecords gezet. Nog nooit betaalden we zo veel voor een volle tank of warme douche. Waar komt dat door?

Eva BredaGetty Images

Verschillende Nederlandse markten raken oververhit. Na de huizenmarkt volgt de energiemarkt en ook als het om benzine gaat, moet je diep in de buidel tasten. De komende tijd lijkt er nog geen einde te komen aan al die prijsstijgingen.

Voor benzine betaal je inmiddels rond de 2 euro per liter en voor een jaarcontract voor gas, water en licht zit je al gauw over de 3000 euro. Wat is er in hemelsnaam aan de hand?

Inflatie

Dit heeft alles te maken met de stijging van de inflatie. En dat die zo stijgt, heeft verschillende redenen. Een groot deel van de oorzaak ligt bij de coronapandemie.

De economie komt weer op gang nadat we wereldwijd even in een sluimertoestand verkeerden. Dat betekent dat de vraag naar veel producten ineens flink toeneemt. Vooral de vraag naar bouwmaterialen, metaal en computerchips is flink toegenomen. Die producten zijn in heel veel sectoren essentieel, maar nu juist minder voorhanden omdat het aanbod in coronatijd is verminderd.

Daardoor ontstaan tekorten. De producten worden schaars en de prijs daardoor hoger. Ook is er een tekort aan zeecontainers, waardoor het vervoer van goederen en grondstoffen duurder is geworden.

Schaarste

Bedrijven in de energie-, gas- en oliesector hebben te lijden onder de schaarste die is ontstaan. Veel van deze producten hebben zij nodig om hun producten te maken. Lange tijd verwachtten zij dat de prijsstijgingen en schaarste tijdelijk zouden zijn. Zij namen de hogere kosten langere tijd voor eigen rekening. Nu dat niet langer haalbaar is, moet de consument meebetalen. En dat zie je terug in je portemonnee.

Oplossing

Vooralsnog is het onduidelijk of er binnen afzienbare tijd een einde komt aan de prijsstijgingen. Er is een kans dat dit nog wel even gaat duren. Overheden proberen met oplossingen te komen voor de uit de hand lopende prijzen. Maar vooralsnog is er op korte termijn nog geen oplossing in zicht.

Tsja, wat doe je als je kosten de komende tijd nog wel zullen blijven oplopen? Elders besparen! Wij geven je wat tips.

Bron: AD.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden