Prinses Charlene, Prins Albert II en hun twee kinderen, Jaques en Gabriella. Beeld ANP / AFP
Prinses Charlene, Prins Albert II en hun twee kinderen, Jaques en Gabriella.Beeld ANP / AFP

Dít is waarom de zoon van prinses Charlene de troon opvolgt in plaats van zijn oudere zus

Hoewel het in Nederland heel gewoon lijkt dat het oudste kind van het koningspaar de troon opvolgt, is dat niet overal het geval. In Monaco neemt namelijk prins Jacques de troon over, terwijl hij niet het oudste kind van prins Albert en prinses Charlene is. Libelle legt uit hoe dit zit.

Libelle legt uit

Mirna WiggersANP / AFP

Prins Jacques heeft namelijk een oudere tweelingzus, prinses Gabriella. Hoewel hun geboortes maar een paar minuten uit elkaar liggen, zou je verwachten dat de oudste de troon opvolgt. Maar dit is dus niet het geval.

Man heeft voorkeur

De Monegasken hebben namelijk de troonopvolging zo geregeld dat de voorkeur onder de kinderen van het regerende koppel uitgaat naar een man. Dit stelsel heet het eerstgeboorterecht met mannelijke voorkeur. Dus ook al hebben prinses Charlene en prins Albert een oudere dochter, de voorkeur gaat uit naar Jacques.

Albert had ook voordeel

Dit was ook al zo toen prins Albert zelf de troon besteeg. Zelf heeft hij namelijk ook een oudere zus, Caroline, maar ook hij had het voordeel onder het stelsel van eerstgeboorterecht met mannelijke voorkeur.

Spanje

Dit stelsel is ook van kracht in Spanje, maar omdat koning Felipe en koningin Letizia enkel dochters kregen, lijkt het erop dat daar een verandering gemaakt gaat worden in de grondwet. Daardoor kan kroonprinses Leonor straks koningin van Spanje worden.

Bron: All Things Royal, Wikipedia.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden