null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onweer

Dít is waarom er aan het eind van een warme dag (vaak) onweer ontstaat

De één is fan, voor de ander kan het niet snel genoeg voorbij zijn: onweersbuien. Vanavond staat er weer flink wat gedonder, geflits en geplens op het programma. Hoe kan het toch dat er aan het eind van veel warme dagen heibel in de lucht is?

Mirna WiggersGetty Images

Weervrouw Amara Onwuka legt het uit aan Linda.nl én vertelt gelijk of er nou wel of geen minitornado aankomt.

Warm weer begint vaak bij een hogedrukgebied. We hebben dan een strakblauwe lucht met wat lichte wolken her en der. Zo'n hogedrukgebied is volgens Amara niks anders dan heel warme lucht. “Het werkt als een soort dekseltje. De warme lucht stijgt dan niet verder dan dat dekseltje, waardoor eventuele wolken ook niet verder de lucht in kunnen groeien.”

Onweer

Onweer ontstaat volgens Amara vaak in een onstabiele lucht. “Meestal in de zomer, soms in de winter. Je hebt dan te maken met veel warme lucht onderin en heel koude lucht boven, wat zorgt voor grote temperatuurverschillen”, zegt ze tegen Linda.nl

Bij warm weer verdampt er veel vocht uit de grond en de wateren. Die lucht stijgt op, tot boven het zogenaamde dekseltje en koelt af. De damp verandert dan in waterdruppels - regen. Die druppels samen vormen een wolk. Amara: “Van die bloemkolen, met sterk omrande lijnen. In zo’n wolk heb je warme lucht die opstijgt en koude lucht die naar beneden valt. Die twee stromingen wrijven constant langs elkaar heen.”

Elektrisch geladen wolken

Door die wrijving wordt een wolk elektrisch geladen. “Die elektriciteit moet hij kwijt. Dat doet een wolk door vonken af te schieten naar een andere wolk, of richting de aarde. Donder ontstaat door de hitte die erbij komt. De warme lucht zet zich op zo’n manier uit, dat het een knal veroorzaakt. En dan heb je dus onweer", zegt Amara tegen Linda.nl.

Tornado

En hoe zit het dan met de aangekondigde kans op een tornado? “Het KNMI heeft in de guidance vermeld dat er een kleine kans is op een tornado. Zo’n guidance is bedoeld voor mensen die zich meer in het weer willen verdiepen, als leidraad. Dat de kans op een tornado hier benoemd wordt, is vrij uniek", vertelt Amara.

“De ingrediënten zijn er: een heel onstabiele lucht, met veel vocht, snelle stijgingen en bovenin veel harde wind, die óók nog eens uit een andere richting komt. Allemaal triggers voor een zogenaamde supercel. Er is een kleine kans dat het gebeurt, maar ook een heel grote dat het niet zo is. Het blijft altijd een onvoorspelbare situatie, met zo’n explosief systeem.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Linda.nl, Buienradar.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden