Roltrap Beeld Getty Images/EyeEm
RoltrapBeeld Getty Images/EyeEm

Dít is waarom je binnenkort misschien wel altijd de ouderwetse trap moet pakken op stations

De sportievelingen onder ons deden het misschien al, maar veel mensen zullen zo nu en dan dankbaar gebruik maken van de roltrappen op treinstations in plaats van de gewone trappen. Als het aan spoorbeheerder ProRail ligt, is dat laatste binnenkort misschien verleden tijd: zij willen roltrappen in de ban doen en dít is waarom.

Mirna WiggersGetty Images/EyeEm

We verklappen vast: het heeft niks met de volksgezondheid te maken.

Energie besparen

ProRail wil namelijk minder energie gaan verbruiken. “We gebruiken nu evenveel energie als een middelgrote stad en het gasverbruik ligt gelijk aan een dorp van 8000 huishoudens. Met de enorme prijsstijgingen voor fossiele brandstoffen door de oorlog in Oekraïne in combinatie met de klimaatcrisis, neemt ook bij ons de druk toe om zuinig om te gaan met energie”, zegt Ans Rietstra, directeur van ProRail, bij de presentatie van de jaarcijfers van 2021 volgens De Telegraaf. “Het uitzetten van roltrappen, toch een luxeproduct, kan veel winst opleveren.”

Nog wel liften

Het bedrijf wil voor 2030 energieneutraal zijn, dus er is werk aan de winkel. Rietstra zegt: “Natuurlijk willen we comfort voor de reiziger behouden, maar moeten wel out of the box denken.” De liften op stations blijven overigens wel gewoon werken voor mensen die minder mobiel of zwaarbepakt zijn, vult ze nog aan. Verder wil ProRail meer zonnepanelen op de daken van stations gaan leggen om energie op te wekken.

Alledaagse workout

Gelukkig is er niks mis met wat vaker de trap pakken als je de mogelijkheid hebt! Traplopen is hartstikke goed voor je. Het is namelijk eigenlijk een variatie op een bekende beenspieroefening: lunges. Dat is een intensieve oefening en daardoor raken veel mensen een beetje buiten adem van traplopen. Niks geks dus! En traplopen is nóg ergens goed voor. Bekijk het in de video hieronder:

Bron: De Telegraaf.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden