Dit is waarom je de eerste nacht van huis vaak zo slecht slaapt
Je kent het wel: je gaat lekker een weekendje weg of op vakantie en prompt doe je de eerste nacht geen oog dicht. Zelfs niet in een luxe hotel met heerlijke bedden. Hoe komt dat eigenlijk?
Wetenschappers zijn al langer bekend met dit fenomeen. Bij onderzoek naar slaapgedrag worden de resultaten van de eerste nacht zelfs vaak verworpen, juist omdat proefpersonen dan anders slapen dan normaal. Maar nu is er eindelijk onderzoek gedaan naar deze slechte nachtrust. De onderzoekers bestudeerden de golven die je hersens op een lage frequentie produceren als je slaapt. En wat blijkt: je slaapt die eerste nacht eigenlijk maar half, zo meldt New Scientist.
Half wakker
Hoe sterker de lage hersengolven, hoe dieper je slaapt. Tijdens de eerste nacht op een vreemde plek produceert de linkerhelft van je hersenen relatief weinig lage golven. Je bent dus nog half wakker. Ook bleek dat de linkerhelft vrij sterk reageert op omgevingsgeluiden. Dat helpt natuurlijk ook niet om lekker weg te dromen.
Veilig
Na een week gewenning is de hoeveelheid lage golven gelijkgetrokken met de rechterhersenhelft en slaap je weer normaal. Waarschijnlijk is het evolutionaire nut hiervan dat we nog half wakker kunnen blijven in een vreemde omgeving, als we nog niet zeker weten of we daar veilig zijn.
Teddybeer
Tip van de onderzoekers: accepteer dat je waarschijnlijk slechter zult slapen. Hoe drukker je je er om maakt, hoe actiever je hersenen worden en hoe slechter je dus slaapt. O ja, en neem vooral je favoriete teddybeer mee voor een vertrouwd gevoel. Ook dat helpt.
Ga je op vakantie met vriendinnen? Onze reisvlogger Bonnie vertelt hoe je het gezellig houdt:
LEES OOK:
- Steeds meer baby's slapen in dozen
- Waarom je niet in je ondergoed moet slapen
- Waarom slapen helpt om af te slanken
De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Bron: Metronieuws.nl, New Scientist. Beeld: iStock