null Beeld

Dít is waarom je hond zijn kop schuin houdt

Wie smelt er niet weg bij het zien van een hond die zijn hoofd schuin houdt? Het staat zo lief! Maar waarom doen honden dat eigenlijk? Daar hebben we nu eindelijk een antwoord op.

Laudine Schuurman

Je moet er maar eens op letten, de meeste honden houden hun hoofd schuin als jij aan het praten bent, en soms ook zonder duidelijke, aanwijsbare reden. Daar is nu een verklaring voor: de dieren doen dit om hun medeleven uit te drukken. Het is een manier om empathie en begrip te tonen. Hiermee geven honden aan dat ze naar je luisteren en geïnteresseerd zijn in wat je zegt. Soms doen ze het ook als je niet aan het praten bent. Honden kunnen je emoties namelijk haarfijn aanvoelen: als je in een trieste bui bent, zullen ze proberen je te steunen.

Ontdekken

Daarnaast is er nog een andere reden waarom honden hun hoofd kantelen, ze doen dit namelijk ook om beter te kunnen horen. Honden hebben over het algemeen natuurlijk een goed gehoor, maar ze hebben soms wat moeite om te ontdekken waar het geluid precies vandaan komt. Door hun oren een andere kant op te draaien, kunnen ze geluiden beter oppikken.

BEKIJK OOK: Rondje met het hondje: waarom Janine Abbring áltijd samen met Lois is.

Bron: HLN.BE. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden