Dít is waarom je soms je autoruiten moet krabben als het helemaal niet vriest Beeld Getty Images/iStockphoto
Dít is waarom je soms je autoruiten moet krabben als het helemaal niet vriestBeeld Getty Images/iStockphoto

Libelle legt uit

Dít is waarom je soms je autoruiten moet krabben als het helemaal niet vriest

De thermometer geeft aan dat het buiten 4 graden is. Je loopt naar je auto en je ziet tóch een laagje ijs op je ruiten. Hoe kan dat nou, het vriest toch niet? Dít is hoe het zit.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Als je er niet op gerekend hebt, kan het behoorlijk irritant zijn dat je een aantal kostbare minuten kwijt bent aan het krabben van je voorruit. Maar let op: als je niet goed krabt, kun je een flinke boete krijgen.

Temperatuur boven nul en tóch krabben

Hoe kan het dat het niet vriest, maar je toch moet krabben? Dat zit zo. De buitentemperatuur die wordt aangegeven in weerapps, -sites of andere kanalen, is de temperatuur op anderhalve meter hoogte. Soms wordt er in weerberichten gesproken van ‘vorst aan de grond’. Dit gaat om vorst op 10 centimeter hoogte. Dit komt veel vaker voor dan vorst op anderhalve meter.

Kouder aan de grond

Wanneer het ’s nachts afkoelt, gebeurt dit van onderaf. Zo kan het ’s nachts op 10 centimeter hoogte zomaar 5 graden kouder zijn dan op anderhalve meter hoogte.

Laagje ijs op je ruiten

Het aardoppervlak koelt dus het snelst af, maar ook objecten als auto’s worden snel minder warm. De ruiten van je auto worden zo kouder dan de lucht eromheen. De lucht boven de ruiten koelt vervolgens ook af.

Koudere lucht kan minder vocht bevatten, waardoor er druppeltjes ontstaan en je ruiten nat worden. Wanneer je ruit zelf het vriespunt bereikt, vormen deze druppels een ijslaagje. Je moet dan dus krabben, terwijl het op anderhalve meter hoogte niet vriest.

Niet krabben terwijl het wél vriest

Andersom kan ook het geval zijn: het vriest wél, maar je hoeft niet te krabben. Dit heeft alles te maken met luchtvochtigheid. Lees hier hoe het zit.

Autoruit bevroren en géén tijd om te krabben? Probeer dit eens!

Bron: Weeronline.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden