null Beeld

Dit is waarom vrouwen vaker een auto-immuunziekte krijgen dan mannen

Als we ziek zijn zorgt je immuunsysteem dat je beter wordt. Maar als je een auto-immuunziekte hebt, dan slaat dat systeem juist helemaal door. Wat gebeurt er dan eigenlijk precies?

Fenna Witteveen

Normaliter valt je immuunsysteem de virussen en bacteriën in je lichaam aan die je ziek maken. Het immuunsysteem maakt je dus beter. Als alle ziekmakers je lijf uit zijn, hoort je immuunsysteem te stoppen met aanvallen. Maar het gebeurt wel eens dat het niet stopt. Op dat moment worden de gezonde cellen juist aangevallen en dat stopt pas als je organen ook verwoest zijn. Kortom: je immuunsysteem maakt jou dan juist ziek.

Dagelijks aan het werk

Het immuunsysteem is eigenlijk elke dag aan het werk om celresten op te ruimen die overbodig zijn in het lichaam. Meestal merk je daar niets van. Maar als het bezig is met het opruimen van infecties, dan kun je je een beetje grieperig voelen, koorts hebben of ergens pijn hebben.

Honderd verschillende soorten

Niet elke auto-immuunziekte is hetzelfde; er zijn maar liefst honderd verschillende soorten. Gelukkig zijn ze ook lang niet allemaal dodelijk. Maar het kan zo zijn dat je systeem de vitale organen aanvalt en dat is heel gevaarlijk. Een aantal auto-immuunziekten zijn wel bekend: denk aan diabetes type 1, de ziekte van Crohn, reuma en astma. Het verschil is dat hierbij je immuunsysteem slechts een deeltje van je lichaam aanvalt. Zo wordt diabetes type 1 veroorzaakt doordat je lichaam je alvleesklier aanvalt. Dodelijk zijn deze ziektes gelukkig niet meer, omdat we er inmiddels een behandeling tegen hebben. Volledig genezen kan alleen niet, men blijft hiervoor medicijnen moeten gebruiken.

Vrouwen meer kans op auto-immuunziekte

In theorie kan iedereen een auto-immuunziekte krijgen, maar vaak zijn het de ouderen die hiermee te kampen hebben. Gebeurt dit toch bij een jonger iemand, dan heeft het vaak met erfelijkheid te maken. Het wil overigens niet zeggen dat een kind standaard een auto-immuunziekte krijgt als een van de ouders dit heeft. Wel is de kans dat vrouwen een auto-immuunziekte krijgen is groter dan bij mannen. Dat komt omdat het immuunsysteem bij vrouwen vele malen beter werkt dan bij mannen. Het doodt dus niet alleen sneller de ziektemakers in je lichaam, het valt ook sneller de gezonde cellen aan.

Door een speciale app heeft Caroline minder last van haar artrose:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, Radboud UMC, UMC Utrecht Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden