null Beeld

Dit is waarom we graag in de wangen van schattige baby’s knijpen

Als we een superschattige baby zien of vasthouden, krijgen we vaak spontaan de neiging in de wangetjes van het kindje te knijpen. Klinkt logisch, maar waar komt die drang eigenlijk vandaan?

Demi Schoenmakers

Dat gevoel hebben we namelijk niet alleen bij baby's.

Doodknuffelen

"Ah, die puppy is zo schattig, ik wil ’m gewoon doodknuffelen." Houd een schattige puppy of kitten vast en de woorden komen vanzelf uit je mond. Je bedoelt uiteraard niet letterlijk doodknuffelen, maar toch klinkt het een beetje raar. Waar komt die drang vandaan om schattige baby's en dieren te willen knijpen of doodknuffelen?

Hersenscan

Het is een bekend psychologisch fenomeen dat ook wel cute aggression genoemd wordt. In het vakblad Frontiers in Behavorial Neuroscience leggen onderzoekers van de universiteit van Californië uit waarom we schattige wezens 'kapot' willen knijpen. Voor dit onderzoek heeft assistent-professor Katherine Stavropoulos samen met de andere wetenschappers 54 vrijwilligers geanalyseerd terwijl ze beelden van pluizige dieren te zien kregen. Door middel van hersenscans kwamen ze tot een duidelijke conclusie.

Tegenstrijdige emotie

"We zien dat schattigheidsagressie duidelijk verbonden is met de reflex om te willen zorgen voor het dier of het kind dat we zien", legt Stavropoulos uit. "Ook blijkt het een manier te zijn om de hersenen weer in evenwicht te brengen." Aangezien we ons zo overweldigd voelen door de positieve emoties, duikt er tegelijkertijd een tegenstrijdige emotie op. Dit kan een vorm van agressie zijn. "Dat brengt ons met beide voeten weer op de grond. Hierdoor kunnen we ook echt voor dat wezen zorgen."

Zorgen

Dus het willen knijpen of doodknuffelen van schattige baby's of dieren heeft een reden: het doet ons niet verdrinken in aandoenlijkheid en zorgt ervoor dat we met een koel hoofd voor de baby, kitten of puppy kunnen zorgen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Frontiers in Behavioral Neuroscience. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden