null Beeld

Dit is wat Queen Elizabeth eet nog vóórdat ze gaat ontbijten

Als je iemand een vrouw van de tradities kunt noemen, dan is het wel de 94-jarige koningin van het Verenigd Koninkrijk. Iedere ochtend ontbijt Queen Elizabeth trouw met haar man Philip, maar ze komt haar bed niet uit voor ze eerst iets anders geserveerd krijgt.

Renée Mulckhuijse

Om 9 uur 's ochtends staat het ontbijt op het programma van Queen Elizabeth en prins Philip. Maar voor ze aan het hartige deel van haar ontbijt begint, wil de vorstin eerst een zoetje. Dat vertelt culinair historicus Lizet Kruyff aan het AD. In haar nieuwe boek God Save The Queen schrijft ze over de eet- en drinkgewoonten van de koningin.

Het favoriete hapje voor het echte ontbijt van Queen Elizabeth

Waar de één de dag niet kan beginnen zonder een kop koffie, begint Queen Elizabeth haar dag niet voordat ze eerst een kopje thee in bed drinkt. Bij de thee krijgt ze van haar personeel een paar biscuitjes geserveerd. Verandering van spijs doet eten gaat in letterlijke en figuurlijke zin niet op voor de Britse koningin. Ze staat niet bekend als wispelturig en houdt zich daarom vast aan dezelfde tradities en regels. Oók als het gaat om haar thee met biscuit en het ontbijt dat volgt.

Het ontbijt zelf

Het gezamenlijke ontbijt is ook vaste prik op de agenda van Elizabeth. "Om 09.00 uur ontbijt ze samen met prins Philip", vertelt Liza Kruyff in het interview. "Het ontbijt bestaat gewoonlijk uit gebakken eieren of roerei met spek en worstjes en soms ei en cocotte à la crème." Als ze uitgebreid willen ontbijten, wil de koningin ook graag koude gerookte vis, niertjes en koude ham geserveerd krijgen. "Ze zitten naast elkaar aan een ovale tafel met een bijzettafeltje met de kranten tussen hen in."

Koningin Elizabeth heeft een belangrijk besluit genomen als het gaat om dierenleed. Ze eet nog wel foie gras, maar zal in het vervolg niet meer een bepaald kledingstuk dragen.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: AD. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden