null Beeld JERRY LAMPEN
Beeld JERRY LAMPEN

“Dit is zwaar voor nabestaanden van MH17”

Libelle AdminJERRY LAMPEN

Gisteravond heeft het kabinet in een brief antwoord gegeven op Kamervragen over de omstandigheden waarin MH17 door het luchtruim van Oekraïne vloog. Piet Ploeg, nabestaande en voorzitter van de stichting van Stichting Vliegramp MH17, wil graag benadrukken hoe het voor nabestaanden is om telkens kleine beetjes nieuws te krijgen.

Gisteravond gingen geluiden op dat de timing van het kabinet om dit nieuws nu naar buiten brengen opmerkelijk was, omdat de gebeurtenissen in Frankrijk het nieuws domineren. Ploeg heeft geen mening over deze timing. "Wanneer is het een goed moment om nieuws hierover naar buiten te brengen?" Eigenlijk is er volgens hem niets nieuws bekend. "We wisten al dat er een ander vliegtuig een paar dagen eerder was neergehaald en ook dat MH17 op een hoogte vloog die veilig werd geacht." Ploeg verloor zelf zijn broer, schoonzus en neefje verloor bij de ramp en sprak daar met Libelle over in het najaar.

Schrikken

De voorzitter van de stichting voor nabestaanden heeft wel een mening over dit soort berichten die groots worden opgepakt in de media. "Ik wil daarom benadrukken hoe zwaar het is voor nabestaanden. Deze flarden nieuws worden telkens groot uitgemeten en nabestaanden schrikken daarvan. We moeten ons niet gek laten maken door elk nieuwtje." Volgens Ploeg is het belangrijk te weten dat er nog steeds nabestaanden zijn die middenin het identificatieproces zitten. "Iedereen is volop het verdriet aan het verwerken. Het is heel zwaar om dan telkens dit soort berichten te horen."

Afwachten

Daarom pleit Ploeg ervoor om gewoon af te wachten wat het onderzoek van het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsraad uitwijst. "Zij zijn dezelfde dingen aan het onderzoeken. Natuurlijk hopen de nabestaanden dat er antwoorden komen op hun vragen en willen ze duidelijkheid over de alles wat er die dag gebeurd is. Laten we het onderzoek dus gewoon afwachten."

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden