Photo taken in London, United Kingdom Beeld Getty Images/EyeEm
Photo taken in London, United KingdomBeeld Getty Images/EyeEm

Dit kun je doen om de mussen te helpen in je (stads)tuin/balkon

Red de huismus

Het gaat slecht met de huismus. De vogelsoort staat op de Rode Lijst van de Vogelbescherming, omdat door de vele nieuwe gebouwen het gebrek aan nestgelegenheid is gedaald. Gelukkig zijn er manieren om ze te helpen.

Volgens Het Groninger Landschap is sinds 1990 het aantal huismussen gehalveerd. Het aantal ligt nu tussen 600.000 en 1.000.000 broedparen. Met deze zes tips help je de mussen in je (stads)tuin of op het balkon.

Insecten

Mussen hebben in Nederland moeite met het vinden van insecten. Dit komt onder andere door het maaien en snoeien van groenonderhoud. Om mussen aan insecten te helpen, kun je ergens in de tuin of op het balkon een emmer water zetten en de natuur haar werk laten doen. Binnen de kortste keren zullen hier allerlei insecten in rondzwemmen. We snappen dat een wateremmer met larven niet aantrekkelijk klinkt, maar om de boel op te leuken, kun je er eventueel een paar waterplanten bij doen.

Rozen, bessenstruiken een coniferen

Rozen en bessenstruiken trekken groene luizen aan, een lekker hapje voor de huismus. Ook coniferen zijn een verzamelplaats voor insecten. Deze plant is vaak het eerste groen dat de huismus in de ochtend opzoekt.

Drinkplaatsen

Creëer een plek waar vogels kunnen drinken. Vaak worden hiervoor vogelbadjes gebruikt, maar ook dakgoten waar water in blijft staan, visvijvers, slootkanten, regentondeksels en regenwaterplassen zijn goede drinkplaatsen. Wel is het zo dat huismussen sneller zullen afkomen op schoon drinkwater.

Water- en stofbad

Misschien heb je al een waterbadje voor vogels in de tuin of op het balkon, maar huismussen hebben ook een stofbad nodig. Dit is noodzakelijk om parasieten kwijt te kunnen raken en de de veren zo snel mogelijk weer droog te hebben. Een stofbad maak je door volièrezand (te koop in de dierenwinkel) in een ondiepe bak te doen.

Slaap- en schuilplaatsen

Fijne slaapplaatsen in de winter zijn hoge, dichte planten die groen blijven. Denk aan taxus, liguster, laurier, vuurdoorn, klimop, conifeer en bamboe. In de zomer slapen de mussen liever in planten als hop, wilde wingerd, bruidssluier en blauwe regen. Fijne schuilplaatsen kun je het beste dichtbij drink- en badplaatsen zetten. Huismussen vinden het vaak fijn om zich bij directe nood in een groenblijvende struik te verstoppen.

Grit

We sluiten af met een grappig feitje: wist je dat huismussen steentjes in de maag nodig hebben om zaden te vermalen en om er de noodzakelijke kleine hoeveelheden zouten en kalk uit op te nemen? Vaak pikken huismussen grit die ze vinden op trottoirs, wegen, parkeerplaatsen en tuinterrassen.

Wil je meer vlinders in je tuin? Dan tipt tuinvlogger Loes déze plant:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Derooyhoveniers, Huismusbescherming, Trouw

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden