null Beeld

Dit kun we verwachten tijdens de persconferentie van dinsdag 23 februari

Mark Rutte en Hugo de Jonge geven dinsdagavond om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Wat kunnen we verwachten? Een aantal versoepelingen lekte opnieuw uit.

Online redactie Libelle

Zeer waarschijnlijk maken Rutte en De Jonge dinsdag tijdens de persconferentie een aantal versoepelingen bekend. De maatschappelijke druk vanuit bijvoorbeeld jongeren en een aantal sectoren en berichten van burgemeesters zorgen ervoor dat het slot er een klein beetje afgaat.

Contactberoepen en winkeliers

Zo kunnen alle contactberoepen als kappers en rij-instructeurs waarschijnlijk weer aan de slag. Daarbij moeten zij zich wel aan strenge regels houden. Uit Duits onderzoek bleek vorige maand dat de kans op besmettingen bij de kapper laag is als de kappers een gezichtsmasker dragen. Winkeliers krijgen ook wat meer ruimte. Het kabinet maakt winkelen op afspraak mogelijk. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt nog besproken.

Middelbare scholen deels open

Ook de middelbare scholen gaan zo goed als zeker op 1 maart weer deels open. Dat zou dan gaan om een aantal dagen per week. Hetzelfde geldt voor het mbo. Jongeren (tot 27 jaar) kunnen waarschijnlijk ook weer gaan sporten. Op dit moment mogen alleen kinderen tot 17 jaar buiten sporten in teamverband, dat zou dan ook voor een grote groep jongeren gaan gelden. Een moeilijk dilemma voor het kabinet, want dit zou wel voor meer besmettingen zorgen.

Avondklok verlengd

Een van de maatregelen die nog wel van kracht blijft, is de avondklok. De avondklok wordt volgens de berichten verlengd met drie weken. Eerder werd gezegd dat deze maatregel als eerste weer geschrapt zou worden, maar dat is veranderd doordat er nog draagvlak voor deze maatregelen onder de bevolking is en experts zeggen dat het wel degelijk effect heeft. De avondklok wordt nu verlengd om andere versoepelingen mogelijk te maken. Tot de nieuwe persconferentie op 9 maart blijft ook de bezoekregel van maximaal 1 persoon per dag van kracht. Op 9 maart wordt opnieuw gekeken naar deze maatregel en de avondklok.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTLNieuws, AD. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden