null Beeld

Dít kunnen we verwachten als er een volledige lockdown komt

Aangezien het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, liggen alle mogelijke scenario's op tafel. Ook die van een volledige lockdown. Wat kunnen we in dit geval verwachten? 

Momenteel is de coronasituatie in Nederland 'zeer ernstig'. Dit is het vierde en hoogste risiconiveau op de corona-routekaart. De laatste stap is een volledige lockdown. Het is nog even afwachten of die volledige lockdown daadwerkelijk komt. Mocht het zo ver komen, dan worden de volgende maatregelen aangekondigd:

Bezoek

Nu mag je inclusief jezelf nog maximaal drie mensen uitnodigen en maximaal één bezoek per dag ontvangen. Dit verandert naar géén bezoek. Iedereen moet thuisblijven.

Sporten

Momenteel zijn er geen sportwedstrijden, maar mag je wel nog met maximaal vier personen trainen op anderhalve meter afstand. Hierop geldt een uitzondering voor jongeren tot en met 17 jaar. Bij een volledige lockdown komt er een verbod op sportactiviteiten binnen en mag je buiten met maximaal twee personen op anderhalve meter afstand trainen.

Reizen

Nu is het dringende advies om de reisbewegingen zo beperkt mogelijk te houden, zowel in het binnen- als buitenland. In het geval van een volledige lockdown moet je niet-noodzakelijke reizen totaal vermijden. Dit geldt ook voor het openbaar vervoer. Voor het buitenland geldt dat ook de reizen naar gele gebieden vermeden worden.

Werken

We moeten nu al zoveel mogelijk vanuit huis werken, tenzij het niet anders kan. Bij een volledige lockdown geldt hetzelfde dringende advies. Blijf zoveel mogelijk thuis.

Scholen

Basisscholen en voortgezet onderwijs blijven zowel bij de gedeeltelijke -als volledige lockdown open. Nu wordt er in mbo, hbo en wo fysiek onderwijs gegeven als de basisregels gewoon gevolgd kunnen worden. Bij een complete lockdown zal het mbo, hbo en wo volledig op slot gaan en vindt onderwijs alleen online plaats.

Winkels

Alle winkels zijn nu nog gewoon geopend. Er zijn alleen geen koopavonden meer en na 20.00 uur is er een verbod op alcohol in de supermarkten.

Bij een volledige lockdown blijven dezelfde regels van kracht, maar mogen de veiligheidsregio's ervoor kiezen om detailhandel, zoals kleding- en schoenenwinkels, te sluiten.

Musea en pretparken

Musea, zwembaden, sauna's en pretparken zijn nu nog gewoon open, maar bij een complete lockdown moeten ook zij hun deuren sluiten.

Kortom: bij een volledige lockdown is het écht de bedoeling zoveel mogelijk thuis te blijven. Naar buiten gaan kan alleen om even kort een frisse neus te halen of een boodschap te doen.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden