Persconferentie 26 november Beeld Getty Images
Persconferentie 26 novemberBeeld Getty Images

Dít kunnen we verwachten op de persconferentie van vrijdag 26 november

Het demissionair kabinet heeft de persconferentie van 3 december vervroegd naar vrijdag 26 november. Vanwege de stijgende besmettingen en ziekenhuisopnamen komen er strengere maatregelen. Maar wat staat ons te wachten?

Demi SchoenmakersGetty Images

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid spreken vrijdagavond 26 november het land om 19:00 uur toe. Dat is een week eerder dan gepland. Welke maatregelen worden aangescherpt of aangekondigd?

Het advies van het OMT

Scholen open

Hoewel er veel besmettingen zijn op scholen, heeft het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet geadviseerd het hele onderwijs open te houden. Dit advies geldt voor basisscholen, middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Eerder deze week wees het OMT al op ‘het toenemende wetenschappelijk bewijs voor schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij sociale schoolcontacten en onderwijs ontberen’.

Horeca en niet-essentiële sectoren vroeger dicht

Verder vinden ze dat restaurants en cafés, niet-essentiële winkels en ‘doorstroomlocaties’ nog eerder dicht moeten. Twee weken geleden vervroegde het kabinet de sluitingstijd van horeca en essentiële winkels al naar 20.00 uur. Andere winkels moeten om 18.00 uur sluiten. Het OMT adviseert nu om horeca en alle niet-essentiële sectoren om 17.00 uur te sluiten. De nieuwe sluitingstijd gaat onder meer gelden voor cafés, restaurants, theaters en bioscopen. Ook kappers en zogeheten doorstroomlocaties als dierentuinen en musea moeten om 17.00 uur dicht als het aan het OMT ligt.

Maatregelen die blijven gelden

Er zijn ook maatregelen die waarschijnlijk blijven gelden. We zetten ze op een rijtje:

Basisregels

  • Was vaak en goed de handen.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.

Thuiswerken en in quarantaine

  • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag. (Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar)
  • Als een huisgenoot besmet is, dan gaat die in isolatie. Alle andere huisgenoten moeten in quarantaine. Het maakt niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent.

QR-codes

Op sommige plekken heb je nog altijd een coronatoegangsbewijs nodig. Deze QR-code moet je onder andere laten zien in de horeca, bij binnensportlocaties of tijdens een cultureel uitstapje, dagje uit, evenementen en festivals.

Veel overleg

Het kabinet had gehoopt dat de strengere maatregelen van de persconferentie van 12 november zouden leiden tot een daling van het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames. Maar vooralsnog lijken ze maar een beperkt effect te hebben.

Vervroegde persconferentie

Het kabinet luistert uiteraard naar het advies van het OMT, maar het is nog niet duidelijk of het kabinet dit advies ook daadwerkelijk overneemt. Daarover gaan de bewindspersonen nog overleggen. Vrijdag 26 november om 19.00 uur geven Rutte en De Jonge weer een persconferentie. Aangezien deze persconferentie met een week is vervroegd, zullen er strengere maatregelen worden aangekondigd.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Bron: NOS, De Telegraaf

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden