null Beeld

Dít maakt je een ochtend- of juist een avondmens

Sta jij altijd om half 7 ’s ochtends fluitend naast je bed of slaap je het liefst een gat in de dag? Of je een ochtend- of avondmens bent, heeft alles te maken met genen, leeftijd en licht.

Susan Dalstra

Of je 's ochtends of juist 's avonds het meest uit je handen krijgt, heeft deels te maken met genen. Die sturen je persoonlijke biologische klok aan. Die klok bepaalt onder meer het slaapwaakritme en daarmee op welk moment van de dag je het wakkerst bent. "Het is een cyclus van ongeveer 24 uur, waarin bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur, hartslag en bloeddruk en de hoeveelheid van het slaaphormoon melatonine in je bloed variëren", legt Thomas Kantermann van de Rijksuniversiteit Groningen uit.

Middagmensen

Niet iedereen krijgt op hetzelfde moment het seintje om wakker te worden of in slaap te vallen. "Loopt je klok sneller en is je cyclus dus korter dan 24 uur, dan ben je ’s ochtends eerder wakker en ’s avonds sneller moe, en van nature meer een ochtendmens. Als hij langzamer loopt dan ben je meer een avondmens. Maar de meesten van ons zitten er gewoon ergens tussenin." Dat zijn de middagmensen.

Daglicht

Toch kun je de timing van je inwendige klok een beetje manipuleren met dag- en kunstlicht. Als je 's ochtends in daglicht baadt, zul je vanzelf meer neigen naar ochtendmens. Andersom geldt dat dus ook: ochtendmensen die 's avonds met veel licht worden geconfronteerd, zullen sneller een avondmens worden.

Jongeren

In ons normale leven is er altijd dag- of kunstlicht en wordt die klok altijd beïnvloed. Onder normale omstandigheden zul je zelfs met een heel snelle of heel langzame klok nooit helemaal uit het 24-uursritme gaan lopen. Want onder invloed van dit (zon)licht wordt de klok elke dag weer op die 24 uur gezet. "Hoe dat komt, is nog niet bekend. Maar jongeren over de hele wereld hebben er last van. Zelfs apen- en knaagdierjongeren zijn meer nachtbraker dan volwassen dieren."

Voortplanten

Volgens gedragsbioloog Davide Piffer zijn we van nature ochtendmensen. Volgens hem zijn nachtbrakers dan ook een vrij nieuw verschijnsel. Gedurende de evolutie gingen we onszelf steeds beter beschermen tegen allerlei nachtelijke gevaren zoals roofdieren. Daardoor kregen we 's avonds meer tijd voor andere activiteiten. Tenminste; als je wakker was. Volgens hem profiteerden avondmensen hiervan omdat ze tijdens die late uurtjes op stap konden om andere mensen te ontmoeten én zich daarmee voort te planten. Resultaat: nachtbrakers produceerden meer nakomelingen dan ochtendmensen.

Ochtendmensen tevredener

Maar wanneer ben je nou beter af: als avond- of ochtendmens? Spaanse onderzoekers van de Universitat de Barcelona vergeleken de verschillende eigenschappen van deze type mensen. Wat blijkt: ochtendmensen zijn vasthoudender en beter bestand tegen moeheid, frustraties en moeilijkheden in het algemeen. Hierdoor zijn ze tevredener over hun leven en minder gevoelig voor drugs- en alcoholverslavingen.

Avondmensen creatiever

Gelukkig bestaat het leven van een avondmens niet alleen maar uit kommer en kwel. Avondmensen zijn volgens de onderzoekers creatiever, extravaganter, temperamentvoller, impulsiever en meer op zoek naar nieuwe ervaringen dan ochtendmensen. Helaas lijden ze wel vaker aan slapeloosheid en ADHD. Dit kan komen doordat het voor avondmensen lastiger is om zich aan te passen aan het ritme van de maatschappij. Omdat je 's ochtends op tijd naar je werk moet, kan dat leiden tot chronische slapeloosheid – met alle gevolgen van dien.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Heb je last van slapeloosheid? Dokter Rutger geeft tips.

De beste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief.

Bron: Quest. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden