null Beeld

Dit moest je weten op woensdag 4 maart

Druk geweest vandaag? Geen zorgen, we zetten voor je op een rijtje wat je allemaal gemist hebt op deze woensdag 4 maart zodat je weer helemaal bij bent.

Meike Bergwerff

CBR mag geen alcoholsloten meer opleggen

De Raad van State heeft kritiek op de regeling waarin het alcoholslot is opgenomen. Daarom mag het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) deze niet meer opleggen. Er wordt volgens de raad geen rekening gehouden met de gevolgen van het programma en hoe die per persoon en situatie verschillen. Een alcoholslot kost 5000 euro, daardoor is die maatregel voor mensen met minder geld veel ernstiger dan voor mensen die meer verdienen of vermogen hebben. Dat leidt tot ongelijkheid en willekeur, aldus de raad.

Slachtoffers 'Bonnie & Clyde' praat in rechtbank

Door de geweldige inbraken van gangsterduo Antonio en Enise, bekend als de Bonnie & Clyde van de lage landen, hebben hun slachtoffers post-traumatische stressstoornissen opgelopen. Dit vertelden zij vandaag in de rechtbank in Assen, waar deze week de rechtszaak tegen het stel begon. "Mijn leven is kapot. Ik zit in een tunnel en zie nog geen licht", vertelde een man die urenlang vastgebonden in een badkuip heeft gelegen. De twee worden verdacht van een reeks gewelddadige inbraken en worden verdacht van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot doodslag en poging tot moord. Ze hebben deels al bekend.

Lees ook het verhaal van Sylvia, haar zoon ontspoorde en belandde in de gevangenis. "Waar is het misgegaan? Die vraag heb ik mezelf vaak gesteld."

Vulkaanuitbarsting in Chili

De vulkaan Villarrica in het zuiden van Chili is uitgebarsten. Het vuur kwam tot honderden meters hoog. Drieduizend mensen zijn uit de omgeving geëvacueerd. De Chileense president heeft het getroffen gebied inmiddels bezocht en riep op om kalm te blijven. De vulkaan ligt niet ver van bewoond gebied, wegen in de omgeving zijn afgesloten uit voorzorg. De uitbarsting zorgt wel voor wat prachtige plaatjes.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Gebakken sponzen blijken zwammen te zijn

De gebakken sponzen in Huizen die gevaarlijk zouden zijn voor honden, blijken sponszwammen uit de natuur te zijn. Deze zijn niet gevaarlijk, want honden houden daar helemaal niet van. Staatsbosbeheer heeft de 'sponzen' onderzocht en ontdekte de zwammen. Ze zijn er wel opzettelijk neergelegd, maar door wie is bij de politie nog niet bekend. Er kwamen uit verschillende plaatsen meldingen van de sponzen, zo ook uit Huizen. De honden die ervan aten werden ziek.

Kinderen met zorgvraag in knel in de klas

Sinds kinderen die veel zorg nodig hebben komen in de knel in de klas. Door veranderingen in de zorg en in het passend onderwijs is het onduidelijk die voor de extra begeleiding en zorg moet betalen. Belangenorganisaties maken zich zorgen omdat zorgverzekeraars niet willen betalen, terwijl dit wel hun taak is. Ouders worden van het kastje naar de muur gestuurd en zijn bang dat hun kind thuis komt te zitten. Inmiddels is er een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hamsters worden blij van speeltuinen

Na elke dag zaagsel kunnen we ons de blijdschap van deze hamster wel voorstellen. Zijn baasje maakte een speeltuin voor 'm. Enthousiast beklimt het beestje de glijbaan, om er vervolgens met flinke vaart vanaf te glijden. Puntje voor z'n baasje.

Bronnen: NOS, ANP, NU Beeld: Getty Images, ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden