Corona Beeld Getty Images/Westend61
CoronaBeeld Getty Images/Westend61

Dít moet er volgens OMT gebeuren voordat er versoepelingen kunnen plaatsvinden

Afgelopen weekend maakte het kabinet bekend dat er vanaf 11 mei geen nieuwe versoepelingen zouden komen. Dit betekent dat stap twee van het openingsplan voorlopig is uitgesteld. Maar wanneer kunnen we dan wel versoepelingen verwachten? Als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt, pas als de ziekenhuisopnames met zeker 20 procent zijn afgenomen.

CORONA

Erandi GodinezGetty Images/Westend61

Dit lieten zij gister in een brief aan de Tweede Kamer weten.

“Versoepelingen niet verantwoord”

Volgens het OMT is de druk op de zorg nog steeds te hoog. Ook zijn er nog altijd veel besmettelijke personen. Volgens deskundigen zijn er momenteel meer dan 170.000 mensen die besmet zijn. Het R-getal ligt boven de één (1,03) en dat betekent dat de epidemie nog niet uitdooft. Daarnaast maakt het OMT zich ook zorgen over de naleving van de huidige coronamaatregelen. Om deze redenen zijn versoepelingen volgens hen nog ‘niet verantwoord’.

Piek in aantal ziekenhuisopnames bereikt

Het OMT laat in de brief weten dat ze wel verwachten dat de piek in het aantal ziekenhuisopnames is bereikt en dat de kans heel klein is dat deze nog zal stijgen. Toch willen ze eerst een duidelijke bevestiging zien van deze daling voordat er versoepelingen kunnen komen. Pas als de ziekenhuisopnames met 20 procent zijn afgenomen, is het volgens de deskundigen verstandig om te gaan versoepelen.

Geen nieuwe fieldlab-evenementen

Daarnaast vragen ze het kabinet ook om voorlopig geen nieuwe Fieldlab-evenementen te organiseren. De strenge regels die momenteel voor de experimenten gelden, moeten volgens hen blijven gelden. Zo moeten mensen standaard een mondkapje dragen als ze zich verplaatsen, moet iedereen zich binnen 24 uur na afloop én vijf dagen na het evenement laten testen en moeten de bubbels tijdens evenementen zo klein mogelijk zijn. Pas als aan al deze volwaarden kan worden voldaan, is het volgens het OMT mogelijk om weer op een veilige manier Fieldlab-evenementen te organiseren.

Libelle strijkt neer in het Amphia Ziekenhuis: “De brandhaard van de coronacrisis”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden