null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít moet je weten over de relatie tussen de overgang en je darmflora

Tijdens de menopauze verandert er een heleboel in je lichaam. Er zijn allerlei oplossingen om de welbekende klachten als stemmingswisselingen en opvliegers zo goed mogelijk te managen, maar wist je dat er ook een grote connectie is tussen je darmflora en de menopauze?

De gezondheid van je darmen speelt namelijk een grote rol in de hevigheid van jouw klachten tijdens de menopauze.

Gezonde darmen

We hebben biljoenen organismen in ons darmmicrobioom, en veel ervan hebben specifieke functies, zoals bijvoorbeeld het beheersen van ons oestrogeenmetabolisme. Dat kunnen we beïnvloeden met behulp van onze voeding, waarmee de klachten tijdens de overgang een stuk kunnen verminderen.

Bacteriën en schimmels

Dr. Mindy Pelz, auteur van diverse gezondheidsboeken, legt aan Well + Good uit: “Als je het type bacteriën en schimmels mist waarmee het oestrogeenmetabolisme wordt gestuurd, dan kan je lichaam oestrogeen niet afbreken.” En het is belangrijk dat dit wel gebeurt, want als oestrogeen niet wordt afgebroken, kan het niet worden gebruikt om zijn werk te doen.

Hormonen

Om iets meer te snappen waarom dat invloed heeft op je overgangsklachten, is het belangrijk om te weten dat er drie belangrijke hormonen zijn die tijdens de menopauze veranderen: progesteron, testosteron en oestrogeen. Die laatste twee nemen af tijdens de menopauze, terwijl de oestrogeenlevels in ons lichaam fluctueren. “En dat leidt tot de bekende symptomen van de menopauze, waaronder versterkte stressgevoelens, prikkelbaarheid, woede en depressie”, aldus Peltz.

Voeding

Het is dus van groot belang dat je voldoende gezonde bacteriën en schimmels in je darmflora hebt. Het eten van veel vezels uit plantaardige bronnen kan daarbij helpen, wat inhoudt dat je een groot scala aan groenten, noten, zaden, kruiden en specerijen moet nuttigen. Ook gezonde vetten kunnen helpen. En probeer suiker en bewerkt voedsel zoveel mogelijk achterwege te laten, want dit werkt juist averechts.

Dít wist je misschien ook nog niet over de menopauze:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Well + Good

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden