null Beeld

Dit moet je weten over donderdag 12 maart

Lekker in de zon gezeten? Weinig tijd gehad om de krant door te bladeren of het journaal te zien? Met het dagoverzicht van Libelle Daily ben je zo weer bijgepraat! Dit gebeurde er donderdag 12 maart:

A.V.

Maatregelen NS

De NS, vakbonden en het kabinet hebben gisteren een spoedvergadering gehad over wat er gedaan moet worden aan de agressie op stations en in treinen. Het kan zo niet langer, vindt de NS, nadat een conductrice vorige week ernstig is mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. De eerste maatregel: er komen stationsagenten op de twintig grootste stations. Ook gaan de ov-poortjes sneller sluiten. Een 'stationsverbod' gaat mensen per 1 mei weren die bekend staan als overlastgevers op het station. Dit alles moet het station veiliger maken.

Brand in trein tussen Amsterdam en Utrecht

Vanmiddag is een kleine brand uitgebroken in het tussenstuk van een trein. Dat gebeurde in de buurt van station Abcoude. Een passagier raakte lichtgewond en ook een conducteur heeft rook ingeademd. Alle passagiers werden uit de trein gehaald. Door de brand is het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Amsterdam en Schiphol flink vertraagd. Een woordvoerder van de NS verwacht dat er tot 19:00 uur geen treinen zullen rijden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Fysiofraude

Gezonde sporters 'screenen' zonder reden? Fysiotherapiebedrijf NFOS deed het bij de jonge speelsters van sportclub Zwaluwen Utrecht 1911. En dat terwijl ouders helemaal geen toestemming hadden gegeven. De onderzoekjes werden daarna zelfs gedeclareerd bij zorgverzekeraars. Drie fysiotherapeuten die bij NFOS hebben gewerkt, vertellen onafhankelijk van elkaar dat ze minderjarige sporters moesten screenen. Als ze veel declareerden, zouden ze een bonus krijgen. Zorgverzekeraars zelf meldden de fraude ook: Menzis is al een tijdje bezig met onderzoek naar de fraude van de NFOS.

'Milde' vogelgriep

Er is vogelgriep uitgebroken op een pluimveebedrijf in Barneveld. Maar het gaat waarschijnlijk om een milde variant, de zogenaamde 'laagpathogene' variant. Dat virus zorgt alsnog voor luchtwegproblemen, ontstekingen van de luchtpijp en een lagere eiproductie. Het bedrijf in Barneveld hoort bij de gemeenten met de meeste kippen van Nederland: ruim 3 miljoen. In het bedrijf zelf lopen 22.000 uitloopkippen rond.

De koning is trots

Koning Willem-Alexander is trots dat zijn vrouw, koninging Máxima, katholiek is gebleven. Dat zei hij in een interview met Deense media. Volgende week is hij namelijk op staatsbezoek in Denemarken. De Oranjes zijn eigenlijk protestant. We hebben in Nederland geen staatskerk, dus was er geen reden voor Máxima om protestant te worden. Willem-Alexander vond het dus ook geen probleem dat ze katholiek bleef. Voordat ze gingen trouwen in 2002 hebben ze wel afgesproken dat eventuele kinderen, volgens de traditie, protestants zouden worden opgevoed.

Bron: de Volkskrant, RTl Nieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden