null Beeld

Dit moet je weten over donderdag 19 maart

Natuurlijk ging het vandaag vooral over de uitslag van de verkiezingen. De VVD is nog net de grootste partij en de PvdA heeft flink verloren. Het kabinet gaat het zwaar krijgen. Maar er is meer gebeurd! We zetten alles wat je moet weten over donderdag 19 maart voor je op een rij.

Bewijs: MH17 is neergehaald door een raket

Uit onderzoek blijkt dat de MH17 is neergehaald door een raket. Dat meldt RTL Nieuws. Het programma heeft forensisch onderzoek laten doen naar delen ('fragmenten') van de wrakstukken van het toestel. Correspondent Jeroen Akkermans nam vorig jaar november vanaf de rampplek in Oekraïne zo'n fragment mee, en die is vervolgens getest. Wat blijkt? Vlucht MH17, waarbij 193 Nederlanders omkwamen, is neergehaald door een BUK-raket. Volgens internationale experts klopt dat.

null Beeld

PvdA verliest in 393 gemeenten

De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen pakte voor de PvdA niet echt vrolijk uit: de partij van Diederik Samsom verloor in alle 393 gemeenten. De VVD verloor ook zetels, maar bleef wel de grootste partij. Volgens de kranten krijgt het kabinet het zwaar. Hoe nu verder? VVD en PvdA moeten steun zoeken bij andere partijen, om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer. Bekijk hier alle uitslagen. En bekijk hieronder de grootste partijen in 2011 én 2015:

Nederland bij 5 gelukkigste EU-landen

Je zou het niet denken, door ons gezeur en geklaag af en toe, maar we horen toch echt bij de 5 gelukkigste EU-landen. Morgen is het de Internationale dag van het geluk, en de EU presenteerde daarom dit onderzoek. Denemarken, Finland en Zweden staan bovenaan, daar beoordelen mensen hun leven met een 8. Nederland en Oostenrijk delen de vierde plaats. En wie staan er onderaan? Griekenland, Portugal en Cyprus, onder andere. Ook de Bulgaren zijn niet echt gelukkig: ze geven hun leven een 4,8.

Wat doet Giethoorn nou op Monopoly?

Monopoly bestaat 80 jaar: feest! Het bordspel krijgt daarom in september een wereldeditie. Wekenlang kon je stemmen op je favoriete steden. Daar zijn nu 22 winnaars uitgerold. En wat denk je? Nederland heeft twee plekken op het spelbord bemachtigd: Amsterdam én Giethoorn. De inwoners van Giethoorn hebben zelfs campagne gevoerd om op het bord te komen: bezoekers konden afgelopen zaterdag een rondvaart of drankje afrekenen met monopolygeld. Als ze maar stemden op Giethoorn.

Kijken: zonsverduistering

Morgenochtend om 09:30 uur is er een zonsverduistering te zien. Tenminste, in bepaalde delen van het land. Weerplaza denkt dat het weer helder genoeg gaat zijn. Wat gebeurt er eigenlijk bij zo'n zonsverduistering? De maan schuift eerst langzaam voor de zon. De grootste bedekking van de zon is morgen om 10:37 uur. Daarna schuift de maan langzaam weer weg. De zonsverduistering is dan om 11:48 uur weer voorbij. Als het toch bewolkt is, dan is het door de zonsverduistering iets donkerder dan normaal. Zo gaat het er waarschijnlijk uitzien morgen:

https://www.youtube.com/watch?v=dvj70cxwjaQ

Bron: RTL Nieuws, NU.nl, YouTube. Beeld: Shutterstock, Yordi Dam, YouTube, RTL Nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden