null Beeld

Dit moet je weten over maandag 16 maart

Geen tijd gehad om het nieuws bij te houden? Geen nood: we hebben alles wat jij vandaag moet weten op een rijtje gezet.

Helene van Santen

Kinderen ontvoerd naar Syrië

Twee kinderen, Luca (9) en Aysha (8), uit Maastricht zijn door hun moeder ontvoerd naar Syrië. De moeder, die van Tsjetsjeense afkomst is, heeft de kinderen in oktober vorig jaar meegenomen, maar het is nu pas bekend gemaakt. Met een vals paspoort wist de vrouw, zonder toestemming van de vader van de kinderen, het land uit te komen.

Lees ook: Als je kind van je wordt afgenomen: "Ik kan haar niet loslaten"

null Beeld

Libelle Nieuwscafé

In het Libelle Nieuwscafé werden de ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Edith Schippers (Volksgezondheid) vanmiddag aan de tand gevoeld door Libelle's Ebru Umar en enkele vrouwen uit het publiek. Ruben Hein zorgde voor de muziek. Op Twitter maakte het Libelle Nieuwscafé veel tongen los:

25 tot 30 Nederlanders op Vanuatu

Op Vanuatu, de eilandengroep die afgelopen weekend werd getroffen door een cycloon, verblijven 25 tot 30 Nederlanders. Het is onbekend hoe het met hen gaat, want er is nog geen contact met de Nederlanders geweest. De Nederlandse ambassade in Canberra (Australië) probeert in contact te komen, maar dat is erg lastig omdat het communicatienetwerk is uitgevallen op Vanuatu.

Toch dierproeven met honden?

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht willen weer beginnen met dierenproeven met honden. Zij hebben een nieuwe aanvraag ingediend bij de dierexperimentencommissie. Eind vorig jaar was de universiteit van plan experimenten met pacemakers uit te voeren op labradors, maar zag daar vanaf omdat er veel commotie over ontstond. Er werden protesten gehouden voor de deur van de universiteit (zie video hieronder) en maar liefst 130.000 dierenliefhebbers tekenden een petitie tegen de proeven. Nu overweegt de universiteit dus om de experimenten met honden alsnog te gaan uitvoeren.

.

Marktplaatsoplichter gaat cel in

De 29-jarige man die honderden mensen had opgelicht via Marktplaats, heeft een celstraf van 32 maanden gekregen, waarvan 12 voorwaardelijk. Er was een veel hogere straf tegen de man geëist, namelijk 5 jaar. Maar volgens de rechter was er niet op alle punten voldoende bewijs. De man lichtte met vier anderen honderden mensen op door spullen die waren besteld en betaald via Marktplaats nooit te leveren.

Lees ook: Zo voorkom je oplichting via Marktplaats

Plasdreiger komt museum niet meer in

Het is nu al het grappigste woord van het jaar, maar een serieuze zaak: de plasdreiger. De rechter heeft vandaag bepaald dat het Stedelijk Museum hem inderdaad mag weigeren. Kunstschilder Rob van Koningsbruggen had in een e-mail aan het museum gedreigd tegen een schilderij van Marlene Dumas te plassen. Hij wilde het "met een welgemikte pisstraal verbeteren". Het museum besloot hem daarom niet meer toe te laten. Daarop spande de plasdreiger een kort geding aan. Nu heeft de rechter het Stedelijk Museum dus gelijk gegeven.

Beeld: Shutterstock (bovenste foto), ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden