null Beeld

Dit moet je weten over woensdag 11 maart

Benieuwd wat er vandaag allemaal gebeurd is terwijl jij druk was met andere dingen? Bekijk ons dagoverzicht en je weet alles over deze woensdag 11 maart. 

Meike Bergwerff

Kinderen redden peuter van verdrinking

Een meisje van drie is gisteren uit de vijver aan de Wulp in Rijssen gered dankzij spelende kinderen in de buurt. De kinderen zagen de peuter in het water liggen en waarschuwden de moeder van een van hen. Zij haalde het meisje vervolgens uit het water, schrijft RTV Oost. Een toegesnelde man die buiten in de straat aan het werk was, reanimeerde het kind. Na een paar minuten kwam het meisje weer bij bewustzijn. De gealarmeerde politie en ambulance waren snel ter plaatse. Het meisje en haar moeder zijn met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De peuter maakt het inmiddels goed en is buiten levensgevaar.

Gemeente Haaksbergen negeert advies over monstertruck evenement

De zaak rondom het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen zorgt voor veel beroering. De bezwaarcommissie oordeelde vorige maand nog dat de gemeente nooit een vergunning had mogen geven voor de show, het zou te gevaarlijk zijn. Desondanks heeft de gemeente gisteren de vergunning die verleend was om het evenement te houden, achteraf goedgekeurd. Volgens hen zijn er geen fouten gemaakt. Met deze beslissing gaan ze tegen het advies van de bezwaarcommissie in. De advocaat van de slachtoffers is woedend. "Kennelijk is de burgemeester de enige persoon die 10 meter afstand en het neerzetten van dranghekken voldoende acht, alsof het een majorette-voorstelling was", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven, 28 raakten gewond.

De wolf lijkt terug naar Duitsland

De wolf die sinds dit weekend rondliep in het noorden van Nederland lijkt terug in Duitsland te zijn. Het dier werd voor het laatst gezien in de buurt van Bunde, net over de grens, meldt RTV Noord. Gisteren werd het dier in de Groninger Eemshaven gezien. Vanmorgen hebben meerdere mensen gemeld dat het dier in de buurt van Bad-Nieuweschans was. Er werden ondertussen al tips gegeven voor als je het dier zou tegenkomen. Ook werd er door de provincie Groningen al gesproken over het verdoven van het dier om het een chip te geven zodat hij gevolgd kan worden. Dat lijkt nu overbodig. Lees ons overzichtsverhaal over de aanwezigheid van de wolf hier.

Drie verdachten staan terecht in nieuw jihadproces

De drie verdachten staan terecht in een nieuw jihadproces in Rotterdam. Twee jonge moslims uit Arnhem hebben voorbereidingen getroffen om zich in Syrië aan te sluiten bij de gewapende strijd. Dat zou onder meer blijken uit gesprekken die in een auto zijn afgeluisterd. Daarin spraken de 31-jarige Hardi N. en de 26-jarige Seyed H. onder meer over hun aansluiting bij een andere groepering dan IS, en zeiden ze dat ze elkaar zouden weerzien op het slagveld. De twee in Irak en Afghanistan geboren mannen worden er ook van verdacht dat ze met een derde verdachte, de 27-jarige Adil C. uit Doesburg, geld hebben overgemaakt naar vrienden in Syrië die al aan de gewapende strijd deelnemen.

Verklapt boer Geert iets over zijn relatie?

Gisteravond belde RTL Boulevard met boer Geert uit Boer zoekt Vrouw. Afgelopen weekend noemde Geert de door hem uitgekozen Hetty de vrouw van zijn dromen. Maar toen presentatoren Albert Verlinde en Winston Gerstanowitz vroegen hoe het met Hetty gaat, antwoordde hij: "Ik denk wel goed." Genoeg voer voor speculatie, maar de liefhebbers moeten wachten op de uitzending van zondag om te weten wat er gaande is.

Streep door wet over bewaren communicatiegegevens

Internetproviders hoeven geen bel-, internet- en mailgegevens meer te bewaren. De voorzieningenrechter heeft de wet die ze daartoe verplichtte buiten werking gesteld. Het belang van privacy weegt zwaarder, vindt de rechter. Sinds 2009 zijn telecombedrijven verplicht om gegevens van klanten een jaar te bewaren. Het Europese Hof oordeelde in 2013 echter dat het massaal opslaan van bel- en internetdata een zware aantasting van de privacy van gebruikers is. Nederlandse internetproviders zaten daardoor in een spagaat. Enkele partijen hadden daarom een kort geding aangespannen. Enkele telecombedrijven hebben vandaag al verklaard meteen te stoppen met het opslaan van gegevens.

Bron: NOS, ANP, RTL Boulevard, RTV Oost. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden