null Beeld

Dit moet je weten over woensdag 18 maart

Geen tijd gehad om het nieuws van minuut tot minuut te volgen? Geen nood: wij hebben alles wat je over woensdag 18 maart moet weten op een rijtje gezet. 

Meike Bergwerff

Moeder valt juf aan

Een 33-jarige vrouw heeft een lerares van de basisschool van haar kind in Zwolle aangevallen. De vrouw had een discussie met de lerares over een voorval waarbij haar kind betrokken was. Toen de gemoederen opliepen, greep de moeder de juf naar de keel. De vrouw raakte hierdoor even buiten bewustzijn en liep verwondingen op aan de hals. De politie heeft de aanvalster opgepakt. Het Openbaar Ministerie liet woensdag weten de zaak hoog op te nemen, omdat de lerares een publieke functie bekleedt. Tegen plegers van geweld tegen medewerkers met een publieke functie wordt een straf geëist die hoger is dan normaal.

K3-dames stoppen ermee

Paniek in K3 stopt in de huidige bezetting. De drie zangeressen Karen Damen, Josje Huisman en Kristel Verbeke gaan dit jaar in een Vlaams-Nederlandse tv-show op SBS6 op zoek naar hun drie opvolgers, maakten ze woensdag bekend. Aansluitend op de talentenjacht volgt nog een laatste K3-tour door Vlaanderen en Nederland met niet drie, maar zes zangeressen. Tijdens deze tournee, die zal lopen tot het voorjaar van 2016, geven de huidige zangeressen de fakkel door aan de drie winnaressen van het tv-programma K3 zoekt K3.

null Beeld

Hulp voor Vanuatu komt op gang

Reddingswerkers zijn aangekomen op de meest afgelegen eilanden van Vanuatu, die eilandengroep werd zwaar getroffen door de orkaan Pam. Ze vonden veel inwoners verscholen in gebouwen als scholen en kerken. Op verschillende stranden was de letter H (van 'help') getekend en op sommige plekken probeerden mensen met spiegeltjes aandacht te trekken. De eilandbewoners lijken zich goed te hebben verweerd tegen Pam. Het officiële dodental staat nog steeds op 11. De premier zei gisteren te vrezen voor veel meer slachtoffers. De Nederlandse journaliste Iris Hannema was op de eilandengroep aanwezig toen de orkaan kwam. Lees haar aangrijpende verhaal hier.

NOS-indringer in mei voor rechter

Tarik Z., de student die eind januari met een nepwapen het NOS-gebouw binnendrong, moet op 12 mei voor het eerst voor de rechter komen. Dan is de pro-formazitting; dat betekent dat de zaak dan nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Tarik Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Daarom verlengde de raadkamer van de rechtbank zijn voorarrest vorige maand met negentig dagen. Hij kwam op 29 januari met een smoes het beveiligde gebouw van de NOS binnen. Hij eiste zendtijd tijdens het Achtuurjournaal en gijzelde een beveiliger om dat af te dwinger. Ongeveer anderhalf uur lang was er geen uitzending op Nederland 1. Die man bracht hem echter naar een lege studio, waarna Tarik kon worden overmeesterd.

null Beeld

Koning en koningin op Deens eiland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag een bezoek gebracht aan het Deense eiland Samsø. Ze werden tijdens de excursie rondgeleid door de Nederlandse burgemeester van het eiland, Marcel Meijer. Het Deense kroonprinselijk paar Frederik en Mary vergezelde de bezoekers bij het uitstapje. Het kleine Samsø, ten oosten van Jutland, was uitgezocht omdat daar duurzaamheid al veel jaren met succes in de praktijk wordt gebracht. Het eiland wil in 2020 vrij zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Zo draait een deel van de stadsverwarming op de verbranding van stro en zonne-energie. De eilandbewoners zijn eigenaar van de windmolens die ervoor zorgen dat Samsø zelfvoorzienend is op het gebied van elektriciteit. Er wordt zelfs stroom geëxporteerd naar het vasteland.

Noorderlicht

Normaal gesproken moet je ervoor naar Groenland of Noorwegen afreizen, maar gisteravond was het Noorderlicht gewoon in ons eigen land te zien. En dat leverde veel prachtige foto’s op. Inwoners van Groningen, Noord-Holland, Gelderland en de Waddeneilanden hadden gisteravond veel geluk: in die provincies was namelijk een rood en groen gekleurde hemel te zien: het Noorderlicht! Bekijk de prachtige foto's hier.

Bronnen: ANP, NOS Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden