null Beeld

Dít symptoom kan bij ouderen ook duiden op het coronavirus

Bij hoesten, verkoudheid en koorts gaan er alarmbellen rinkelen vanwege het coronavirus. Maar bij ouderen is er nog een symptoom dat kan duiden op het virus.

Online redactie Libelle

Een groep artsen ontdekte namelijk dat vallen en verwardheid ook belangrijk symptomen van het virus kunnen zijn bij ouderen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Verward

De artsen deden onderzoek naar klachten van coronapatiënten met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar. "Uit een analyse van de gegevens van deze patiënten blijkt dat COVID-19 bij kwetsbare ouderen ook kan beginnen met een acuut geriatrisch syndroom", schrijven de artsen. Onder een acuut geriatrische syndroom valt: verwardheid, een valpartij, flauwvallen, dehydratie en acuut functieverlies.

Hallucinaties

In het onderzoek nemen ze onder andere een 82-jarige mannelijke patiënt als voorbeeld. De patiënt had geen last van hoesten of verkoudheid, maar viel wel plotseling van zijn stoel. Ook had hij last van hallucinaties. Na wat onderzoek blijkt dat de man ondanks de uitblijvende symptomen wel degelijk het coronavirus had.

Onbekend

Door middel van dit onderzoek hopen artsen dat er meer bekendheid komt voor de nog onbekendere klachten die ook op corona kunnen duiden. Tot nu toe zijn namelijk koorts, hoesten en kortademigheid de belangrijkste symptomen van het virus. Verder kan het verminderen van je reuk- en smaakvermogen ook op het coronavirus kunnen wijzen. Maar bij ouderen zijn er ook andere symptomen waar opgelet moet worden, zoals flauwvallen, een verstoord motoriek en dehydratie.

Zó werk je aan je mentale gezondheid tijdens de coronacrisis:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NTvG. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden