null Beeld

Dít toetje serveert Herman den Blijker deze Kerst

Soesjestaart? IJstaart? Lava-cake? Die zijn passé, volgens Herman den Blijker. Dit jaar gaan we voor de 'klikocake'.

Daphne Dorgelo

En dat is goed nieuws, want je kunt je overgebleven zoete broodsoorten in de aanloop naar Kerst in dit heerlijke zoete toetje verwerken. Krentenbrood, stollen, cake, croissants, muffins, oliebollen, you name it: je kunt het allemaal door het klikocakebeslag gooien.

Keukenbenodigdheden:

  • 1 liter bakblik
  • vetvrij papier

Ingrediënten:

  • 0,6 l room
  • 0,2 l melk
  • 150 g suiker
  • 1 vanille stokje, gespleten
  • 7 eidooiers
  • Zoete broodsoorten (vers: grote stukken, niet vers: kleine stukken)

Hoe je het maakt:

Schraap met een mespunt het merg uit het halve vanillestokje. Breng de slagroom en melk met het vanillemerg aan de kook en laat het daarna op laag vuur voor 5 minuten trekken. Doe de eidooiers (dus zónder eiwit) met de suiker in een grote kom. Klop door elkaar. Schenk de hete room erbij en roer tot het mengsel wat dikker wordt. Tada: zo heb je 4 tot 5 dl massa crème brûlée.

Verwarm daarna de oven voor op 120 °C. Doe het vetvrije papier in het cakeblik en leg nu alle stukken overgebleven soorten zoet brood erin. Giet vervolgens de massa van crème brûlée erover zodat het mengsel van het brood is verzadigd. Zet de broodpudding in de oven voor ongeveer 1 uur en laat het daarna nog een dag afkoelen. Enjoy!

Crème brûlée niet jouw ding? We laten zien hoe je dit goddelijke toetje met Baileys en Oreo's maakt:

Of misschien vind je een ander feestelijk dessert in de Libelle Lekker:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Show. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden