Bij Beeld Getty Images/iStockphoto
BijBeeld Getty Images/iStockphoto

Dit weekend is de Nationale Bijentelling! Zó maak je je tuin of balkon aantrekkelijker voor bijen

Wist je dat bijen van levensbelang zijn? Dit weekend kan iedereen in Nederland meedoen aan de Nationale Bijentelling, waarbij je een half uur lang de bijen in de tuin telt. Bijen hebben het zwaar de laatste jaren. Maar gelukkig is daar wat aan te doen: zo maak je je tuin bijvriendelijk!

RedactieGetty Images/iStockphoto

We weten natuurlijk allemaal dat bijen honing maken, maar daarnaast bestuiven ze ook bloemen en planten. Deze bestuiving maakt het mogelijk dat planten vruchten krijgen en zich dus kunnen voortplanten. Kortom: bijen en hommels zijn erg belangrijk voor de natuur en ons voedsel.

De laatste jaren sterven er alleen meer bijen dan normaal. Daarom is het tijd om daar verandering in te brengen. Er zijn verschillende manieren om meer bijen naar je tuin te trekken.

Bloemen en planten

Om je tuin aantrekkelijk te maken voor bijen, is het verstandig om veel bloemen en planten in je tuin te plaatsen. Daar zijn de bijen dol op, want die kunnen ze bestuiven. Door voor bloemen en planten te kiezen die in verschillende maanden bloeien, zorg je ervoor dat de bijen langer in jouw tuin terechtkunnen. Bloemen die het goed doen bij bijen: judaspenning, lavendel, ijzerhard, vlinderstruik, koninginnekruid, hemelsleutel, herfstaster en klimop.

Bijenhotel

Om de bijen een handje te helpen, kun je een bijenhotel in de tuin of op het balkon zetten. In zo'n hotel kunnen bijen zich goed nestelen. Maar bijen komen ook af op rommelige plekjes.

Moestuin

Het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden wordt steeds populairder. Het is een leuke bezigheid, je houdt er wat aan over en bijen zijn er ook nog eens dol op. Ga voor verse kruiden en wat appels, kersen, pompoenen en bessen en binnen de kortste keren vliegen er bijen rond.

Geen bestrijdingsmiddelen

Heb je last van insecten? Gebruik dan preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om ze te bestrijden. Probeer in elk geval spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen te vermijden die de volgende stoffen bevatten: imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden en die zijn giftig voor de bij.

Wil je meedoen aan de Nationale Bijentelling dit weekend? Kijk dan op de officiële website van de Bijentelling.

Bron: Milieu Centraal, Roomed.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden