null Beeld

Dit wist je nog niet over de weilanden in Nederland

Wie aan Nederland denkt, ziet al snel weilanden met grazende koeien voor zich. Een vertrouwd beeld waar we allemaal van genieten. Maar wist je dat die weilanden, wateren en én hun bewoners wel wat hulp kunnen gebruiken?

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met Campina

Spot de weidevogel

Helaas gaat het niet zo goed met de weidevogels. Dat komt onder andere door de verstedelijking. En doordat de weilanden te droog zijn, komen er minder insecten. Die zijn weer het lievelingskostje van deze weidevogels:

Kemphaan In de lente dossen de mannetjes zich uit met een prachtige verentooi om de aandacht van vrouwtjes te trekken.

Grutto Een steltloper met lange poten en een spitse snavel die zijn eigen naam roept: ‘gruttooo, gruttoo!’

Kievit Te herkennen aan de mooie kuif op zijn kop.

Tureluur Ook deze vogel dankt zijn naam aan het geluid dat hij maakt: ‘tu lu luu’ en is te herkennen aan z’n opvallende oranje pootjes.

Veldleeuwerik Op zonnige dagen in het voorjaar is zijn uitbundige gezang van grote afstand te horen.

null Beeld

Laarzen aan en gaan

Neem zelf een kijkje in de natuur en maak een wandeling over het Laarzenpad. Loop over modderige paden en doorkruis drassige weilanden. Geniet van het uitzicht vanaf de twee uitkijkpunten aan het Naardermeer. Start- en eindpunt: Karnemelksloot Naardermeer, Noord-Holland. De wandelroute van 6,5 km is gemarkeerd met gele routebordjes. Kijk voor meer info op natuurmonumenten.nl, partner van Campina.

null Beeld

Wilde bloemen

Een eeuw geleden stond Nederland nog vol wilde bloemen. Ze kleurden ons landschap en waren belangrijk voor insecten en vogels. Ook op akkers en weilanden groeide en bloeide van alles volop. Anno 2019 ziet ons land er heel anders uit en is er nog maar weinig plek voor wilde bloemen. Gelukkig zorgen steeds meer boeren voor bloemrijke stroken in hun weilanden, waar vooral insecten en vogels maar wat blij mee zijn.

Help een handje

Omdat er steeds minder vogels, vlinders, planten en bijen in Nederland zijn, is het hoog tijd om de natuur een handje te helpen. De boeren van Campina kunnen dat als geen ander, want hun weilanden beslaan een groot deel van Nederland. Daarom besteden steeds meer Campina-boeren extra aandacht aan koeien, de natuur en het klimaat. Producten van deze boeren zijn te herkennen aan het PlanetProof-logo. Door PlanetProof-melk te kopen, steun je de duurzame initiatieven van deze boeren én de natuur.

Meer weten?

Kijk wat de Campina-boeren nog meer doen op campina.nl/duurzaamheid

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden