null Beeld

Dit zeggen je nagels over jouw gezondheid

Heb je bobbelige nagels, witte vlekjes of hebben ze juist een gelige kleur? Dit is wat het betekent! 

Elselien van Dieren

Volgens het Britse National Institutes of Health zeggen je nagels namelijk veel over je gezondheid.

1. Bobbelige nagels

Wat het betekent: je had een ontsteking of koorts of gebruikt bepaalde medicijnen die zorgen voor bobbelige nagels.

Wat je kunt doen: heb geduld. Deze imperfecties zullen er vanzelf uitgroeien. Kun je echt niet wachten? Neem dan wat extra vitamines om het genezingsproces te versnellen.

2. Kromme, gebogen nagels

Wat het betekent: je hebt een ijzertekort óf juist een teveel aan ijzer.

Wat je kunt doen: maak een afspraak met je huisarts. Uiteindelijk zullen je nagels weer recht groeien, maar wanneer het te maken heeft met een tekort of juist teveel aan ijzer is het verstandig om een behandelplan te maken.

3. Gespleten nagels

Wat het betekent: wanneer je je vingernagels vaak lakt herken je dit probleem waarschijnlijk wel. Het lakken, laten drogen en vaak nóg een keer lakken zorgt ervoor dat je nagels splijten. Ook zorgt nagellakremover voor uitdroging waardoor het splijten nog sneller gaat.

Wat je kunt doen: geef ze een beetje rust. Smeer je handen regelmatig in met handcrème en vijl je nagels goed. Om te voorkomen dat ze in de toekomst weer splijten is het verstandig om een basislak onder je nagellak te doen.

4. Witte nagels

Wat het betekent: witte vlekjes op je nagels duiden op geen enkel gezondheidsprobleem (nee, ook niet dat je te weinig melk drinkt), maar compleet witte nagels kunnen duiden op een nier- of leverziekte of een andere infectie.

Wat je kunt doen: ga naar de huisarts.

5. Gele nagels

Wat het betekent: verkleurde nagels kunnen duiden op een nagelinfectie of psoriasis, maar ook nicotine en veelvuldig gebruik van nagellak kunnen ze geel kleuren. Echter kan het gele-nagel-syndroom – dikke nagels met een gele kleur – ontstaan door een erfelijke aandoening of een ziekte.

Wat je kunt doen: als je rookt, stop. En wanneer je een enthousiaste lakker bent stop ook hier dan even mee. Wanneer je deze 2 'zonden' niet begaat en tóch gele nagels hebt is het beter om even naar de huisarts te gaan.

6. Groene nagels

Wat het betekent: een bacteriële infectie.

Wat je kunt doen: behandel de nagel met verdunde witte azijnolie.

De beste Lekker in je Vel-berichten gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Dokter Rutger vertelt wat je tegen een schimmelnagel kunt doen.

Bron: National Institutes of Health, Good Housekeeping. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden