null Beeld

Dit zegt je vakantiebestemming over je persoonlijkheid

Zit je liever in een hutje op de hei of ga je voor een druk strand? Dit zegt het over je persoonlijkheid!

MH

Een aantal psychologen van de Universiteit van Virginia vroeg 921 studenten een vragenlijst in te vullen en hun vakantievoorkeur aan te geven: kozen ze voor de bergen of toch voor het strand? En wat betekende dat?

  • Extraverte mensen gingen liever naar het strand, lol maken met vrienden.
  • Introverte mensen hadden meer behoefte aan rust en ruimte en kozen voor de bergen.

Leefomgeving

Nog een interessante vraag: zijn alle mensen van huis uit even introvert/extravert of worden ze tijdens hun jeugd door hun leefomgeving gevormd? Om daarachter te komen bekeken de psychologen waar de respondenten vandaan kwamen én hoe bergachtig die omgeving was. Mensen die zijn opgegroeid in een gesloten omgeving bleken introverter dan mensen die zijn opgegroeid in een open omgeving. Die eigenschap is aan verandering onderhevig: zet een introvert mens op een druk strand en hij wordt vanzelf extraverter.

Als een vis in het water

Op microniveau gaat die vlieger niet helemaal op. Op de campus (het deel van de universiteit waar de studenten wonen) zaten de rustige mensen in ieder geval niet liever op de heuvels en waren de drukkere types niet alleen maar aan het feesten op het grasveld. Maar de introverte mensen voelden zich wél beter als ze zich konden terugtrekken op 'hun' heuvel, net zoals de extraverte mensen zich als een vis in het water voelden op 'hun' grasveld.

Omgeving is bepalend voor geluk

Hoewel we dus nog steeds niet weten of onze persoonlijkheid of de omgeving bepalend is voor ons gedrag, staat één ding als een paal boven water: onze omgeving is bepalend voor ons geluk. Zo kan de één intens blij worden van een hutje op de hei en gedijt een ander weer veel beter bij een druk leven in de stad. De omgeving waarin we ons bevinden, bepaalt ook hoe we ons ontwikkelen.

Ga je binnenkort met pubers op vakantie? Onze reisvlogger Bonnie vertelt in deze video hoe je het leuk houdt:

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Businessinsider. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden