Dit zijn de dochters van Louis van Gaal Beeld ANP /  ANP
Dit zijn de dochters van Louis van GaalBeeld ANP / ANP

Dit zijn de dochters van Louis van Gaal

Louis van Gaal kennen we allemaal: als voetballer, bondscoach van het Nederlands elftal, vanwege zijn bijzondere band met de media en om zijn beroemde Engelse uitspraken. Maar daarnaast is hij ook een familieman: vader en opa.

Birgit RoobolANP / ANP

Louis is al jaren gelukkig getrouwd met Truus van Gaal. Samen genieten ze van het goede leven in Portugal. Ook heeft hij een goede band met zijn twee dochters: Brenda en Renate. Hij kreeg zijn dochters met zijn eerste vrouw Fernanda Obbes. Over Brenda en Renate is niet zoveel bekend. Zij blijven liever uit de publiciteit. Toch zijn ze wel te zien in de documentaire Louis, die eerder dit jaar in de bioscoop draaide

Dochters Van Gaal in de documentaire Louis

In zijn eigen documentaire praat de gepensioneerde coach over hoe de dood is verweven met zijn leven. Eerder dit jaar vertelde hij aan tafel bij Humberto dat hij sinds 2020 aan een agressieve vorm van prostaatkanker lijdt en op jonge leeftijd verloor hij zijn eerste vrouw Fernanda aan kanker. In het eerste deel van de documentaire vertellen Brenda en Renate van Gaal geëmotioneerd over de dood van hun moeder.

Dochters Louis van Gaal Beeld NPO
Dochters Louis van GaalBeeld NPO

Louis en Fernanda leerden elkaar kennen toen Louis 18 jaar was. Vier jaar later trouwden ze en samen kregen ze twee dochters: Brenda en Renate. Het leven lachte het gezin toe, totdat er bij Fernanda alvleesklierkanker werd geconstateerd. Na veel behandelingen overleed zij hieraan. Hun dochters waren toen nog maar 15 en 18 jaar oud. Je kunt je voorstellen: dat was een flinke klap voor het gezin.

Na het overlijden van Fernanda twijfelde Louis zelfs of hij verder moest gaan met zijn voetbalcarrière. Zijn dochters waren daar stellig in: “Mama zou willen dat u doorgaat op deze weg. En wij ook. En wij kunnen dat.” Het was een pittige periode, waarbij Louis zowel zijn carrière als het gezin staande moest houden. “De ene dochter deed de was en het strijken, de andere dochter hield het huis schoon, het koken werd verdeeld en ik haalde de boodschappen”, vertelt hij.

Bijzondere gelijkenis tussen Brenda van Gaal en haar vader

Ook dochter Brenda kreeg zo’n groot verlies in haar leven te verwerken. Haar man overleed aan een aneurysma, een geknapte slagader. “Ik was zelf ook 42 toen mijn vrouw overleed en kwam toen in een soortgelijke situatie terecht als waar Brenda doorheen is gegaan”, vertelde Van Gaal aan Story. En waar Louis na de dood van Fernanda nieuw geluk vond bij Truus, is er ook in het leven van Brenda een nieuwe liefde gekomen. “De geschiedenis herhaalt zich. Brenda heeft gedaan wat haar vader ook heeft gedaan: na het verliezen van je geliefde opnieuw verliefd worden.”

Voor de documentaire is Louis drie jaar gevolgd tijdens werk- en privémomenten. Louis wordt in twee delen uitgezonden bij Omroep MAX. Het bevat nieuwe scènes die in de bioscoopversie niet te zien waren. Het eerste deel is terug te kijken via NPO Start en het tweede deel wordt op 17 november uitgezonden bij MAX op NPO uitgezonden.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden