null Beeld

Dit zijn de gevolgen van corona voor kwetsbare kinderen wereldwijd (én in Nederland)

Volgens de laatste cijfers zijn wereldwijd bijna 4 miljoen mensen besmet met het coronavirus. Meer dan 250 duizend mensen zijn overleden aan de gevolgen ervan. Heftige cijfers, en toch is er nog een veel grotere groep slachtoffers die níet in deze cijfers wordt benoemd.

Libelle samen met Unicef

Miljoenen kinderen over de hele wereld zijn de onzichtbare slachtoffers van deze mondiale pandemie. Kinderen schijnen dan wel minder vatbaar voor het virus te zijn, de directe én indirecte gevolgen ervan zijn voor hen enorm.

Geen gezonde voeding, geen veilig thuis

Zo vallen de basiselementen voor de toekomst van een kind weg. Denk aan onderwijs en basiszorg, maar ook gezonde voeding en een veilig thuis. Hoewel we in Nederland óók nog op zoek zijn naar een oplossing, een uitweg uit deze crisis, is die uitweg voor kwetsbare kinderen nog veel moeilijker te vinden.

Geen dagelijkse maaltijd meer

Terwijl hier de basisscholen voorzichtig weer opengaan, zitten wereldwijd nog steeds 1,2 miljard kinderen thuis. Dit betekent geen veilige plek om te leren en te spelen. Over de hele wereld missen 370 miljoen kinderen hun énige maaltijd van de dag. Ook lopen kwetsbare kinderen meer risico slachtoffer te worden van kinderarbeid, verwaarlozing, seksueel misbruik en tienerzwangerschappen.

Vaccinaties uitgesteld

Omdat kinderen minder vatbaar zijn voor het coronavirus, líjkt de pandemie voor hen een minder grote bedreiging. Niets is minder waar, want doordat zorgsystemen overbelast raken en mobiliteit door de maatregelen beperkt wordt, dreigen kinderen levensreddende basiszorg mis te lopen. Zo worden vaccinatiecampagnes uitgesteld, met als mogelijk gevolg dat 117 miljoen kinderen in 37 landen hun vaccinaties tegen de mazelen en polio mislopen. De kans is dan ook groot dat er meer kinderen zullen sterven aan ziektes die normaal gesproken voorkomen hadden kunnen worden.

Het leven gaat door

Ook in Nederland heeft corona gevolgen voor kinderen: ze zitten al weken thuis, ouders werken massaal vanuit huis en ook hier is de druk op zorgverleners groot. Toch gaat het leven door en is het belangrijk dat kinderen gewoon kind kunnen zijn. Door alle berichtgeving over corona kunnen kinderen bang, verdrietig of gespannen worden. Merk je dit ook bij je eigen kleinkind(eren)? Hier vind je een aantal handige tips hoe je het best met je kind over corona kunt praten.

Help mee

Unicef vindt dat al die miljoenen kinderen niet de onzichtbare slachtoffers van het coronavirus mogen worden. Daarom is er onmiddellijk actie nodig. Actie om deze kinderen te beschermen tegen de desastreuze gevolgen. Door hier een bedrag naar keuze te doneren, help je deze kinderen te beschermen. Met jouw hulp kunnen ze worden voorzien van schoon drinkwater, hygiënekits en hulpmiddelen om te kunnen blijven leren, spelen én gezond te blijven.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden