Libelle samen met Neleman Beeld
Libelle samen met Neleman

Dít zijn de lekkerste witte wijnen deze kerst

Weet jij al wat je met kerst op tafel zet én wat je erbij inschenkt? Een feestelijk diner is immers pas compleet met passende wijnen bij elke gang. Welke witte wijn past bij welk gerecht? Wij helpen je op weg.

Onze commerciële redactie

Libelle samen met Neleman

Licht begin

Serveer tijdens een diner de wijnen, net als de gerechten, altijd van licht en fris naar wat zwaarder. Kijk daarbij naar het jaartal op het etiket: hoe jonger de wijn, hoe frisser de smaak. Trap bijvoorbeeld af met een glaasje bubbels, zoals cava, en serveer daarna een frisse (witte) wijn zonder houtrijping, zoals viognier, verdil, macabeo of sauvignon blanc.

De Neleman Nucli Blanco heeft genoeg zonuren gehad om een exotisch karakter mee te geven (macabeo), en is daarnaast bloemig en aangenaam fris (sauvignon blanc). Beeld
De Neleman Nucli Blanco heeft genoeg zonuren gehad om een exotisch karakter mee te geven (macabeo), en is daarnaast bloemig en aangenaam fris (sauvignon blanc).

Ontvang gratis persoonlijk wijnadvies voor je kerstmenu via neleman.org/libelle of bel 0575-757097

Neleman Verdejo Organic. Beeld
Neleman Verdejo Organic.

Frisse druiven

De verdil en macabeo zijn typisch Spaanse witte druivensoorten. De verdil brengt frisheid in een wijn, de macabeo is iets aromatischer geeft romigheid aan de wijn. Wijnen die gemaakt zijn van deze druivensoorten passen uitstekend bij koude voorgerechten zoals salades of gerechten met rauwe vis.

Derrick Neleman, Nederlandse wijnboer in Spanje Beeld
Derrick Neleman, Nederlandse wijnboer in Spanje

Derrick: “Met kerst kook ik graag voor mijn gezin. Ik schenk een heerlijke cava brut in als iedereen er is, aansluitend ontkurk ik onze macabeo en tijdens het hoofdgerecht zou weleens onze bijzondere witte rioja op tafel kunnen komen, gemaakt van de maturana druif.”

Lekker fruitig

Wijnen van druiven zoals sauvignon blanc en verdejo zijn lekker fruitig en laten de wijn bijna uit het glas stuiven. Tip: kies altijd een wijn die een aanvulling is op het gerecht. Serveer je bijvoorbeeld een salade met een wat zuurdere dressing, schenk daar dan een wijn bij die wat hoger is in de zuren.

Serveer witte wijn lekker koud, 6-8 °C, liefst zó uit de koelkast.

Voller van smaak

De smaak van het tussengerecht is meestal wat voller dan het voorgerecht. Dan kunt u het beste kiezen voor een wijn die wat warmer en kruidiger is. Bijvoorbeeld een witte wijn van chardonnay druiven, viognier of een mix van verdil en chardonnay. Deze kan je ietsje warmer serveren. Dus laat ze éven staan als ze net uit de koelkast komen, dat komt de smaak ten goede.

(links) Neleman Chardonnay Muscat: voor wie van fruitige, prikkelende wijnen houdt. (rechts) Neleman Viognier Verdil: de viognier maakt de wijn mooi rond en zacht, de verdil geeft de nodige frisheid. Beeld
(links) Neleman Chardonnay Muscat: voor wie van fruitige, prikkelende wijnen houdt. (rechts) Neleman Viognier Verdil: de viognier maakt de wijn mooi rond en zacht, de verdil geeft de nodige frisheid.
Bodegas Neleman - Valencia, Spanje Beeld
Bodegas Neleman - Valencia, Spanje

Over Neleman

Wist je dat 97% van de wijndruiven wordt bespoten met gif? Dat moet duurzamer vindt Neleman. Voor de bodem, de bijen en voor jou. Daarom maken ze 100% biologische en vegan wijnen in Spanje, Frankrijk en Italië. Reken maar dat dat fantastische wijnen oplevert.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden