null Beeld

Dit zijn dé onverwachte allergiebronnen in je huis

Blijf je maar niezen en begrijp je niet hoe dat komt? Alles is toch schoon en stofvrij? Nou nee, er zijn namelijk een paar allergiebronnen in huis waar je waarschijnlijk niet aan hebt gedacht.

Anni Karvonen

Onderstaande plekken in huis zijn een ideale plek voor allergenen om zich te nestelen.

1. Houten vloer

Pollen en stof verplaatsen zich vrij en blij over gladde houten vloeren. Stofzuigen is daarom niet voldoende. Zorg ervoor dat je altijd je vloer dweilt wanneer je deze reinigt.

null Beeld

2. Stofzuigerfilter

Je zuigt en dweilt je een slag in de rondte, maar blijft niezen? Denk dan eens aan het stofzuigerfilter. Alle allergenen blijven hierin zitten en worden in hele kleine deeltjes weer de lucht ingeblazen, net op het moment dat je denkt dat je zo goed bezig bent. Investeer in een goed filter mét HEPA-keurmerk en je kunt weer vrij ademen.

null Beeld

3. Huisdieren

Ben je niet allergisch voor dieren, maar heb je wel last van hooikoorts? De vacht van je beste vriend is een grote verzamelplaats van pollen en stof. Geef je hond of kat daarom dagelijks een schrobbeurt met een vochtig washandje en laat ze in het seizoen door een ander geknuffeld worden.

null Beeld

4. Pas geschilderde muren

Mensen met astma kunnen last hebben van bepaalde chemicaliën in verf. Wil je je interieur voorzien van een nieuw kleurtje? Let er dan op dat je speciale verf zonder of met weinig schadelijke chemicaliën koopt.

null Beeld

LEES OOK: ZO VAAK MOET JE JE BED ECHT VERSCHONEN

5. Vochtige badkamer

Vochtige ruimtes zijn een broedplaats voor schimmels. Deze kunnen zorgen voor ademhalings- en andere gezondheidsproblemen. Zorg er daarom voor dat je badkamer na het douchen goed geventileerd wordt.

null Beeld

6. Beddengoed

Je beddengoed is een paradijs voor huisstofmijt. Deze kleine beestjes zie je gelukkig niet, maar ze zijn er wel (en niet met weinig). Ben je allergisch voor ze? Geen nood: er bestaan speciale overtrekken en slopen om het nestelen tegen te gaan. Vergeet ook niet om je beddengoed af en toe eens goed heet te wassen.

null Beeld

Bron: Pure Wow. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden