null Beeld

Docent Willem-Alexander: “Ik vond hem soms een beetje zielig”

Oud-aardrijkskundedocent Marten de la Vieter hoopt dat prinses Amalia een fijnere tijd krijgt op de middelbare school dan haar vader Willem-Alexander. "Ik hoop dat ze zichzelf kan blijven. Willem-Alexander vond ik soms een beetje zielig."

Volgens de docent was Willem-Alexander ondanks zijn koninklijke status een 'normale leerling'. Dat was ook een eis van zijn ouders. "Ik werd bij de ouderbespreking door prins Claus en koningin Beatrix erop geattendeerd hem vooral als normale jongen te behandelen", vertelt Marten aan RTL Nieuws.

Niet echt normaal

Maar echt normaal was de situatie natuurlijk niet. Alexander, zoals hij op school genoemd werd, had altijd twee beveiligers in de buurt. "Ze zaten niet achterin het lokaal hoor. Nee, dat nooit. Maar ze waren altijd in de buurt. Op de gang, bijvoorbeeld."

Beveiliging

De docent verwacht dat de beveiliging van Amalia nog een extra tandje is opgeschroefd. "Nu heeft iedere leerling een telefoontje, zitten de media er bovenop. Toen Alexander bij ons op school zat hadden wij het meteen door als er een vreemde het schoolterrein op liep. Onze school lag afgelegen, in Baarn, en ieder lokaal keek wel uit op een hoek van het terrein. Dat is wel anders dan de stadsschool waar Amalia naartoe gaat."

LEES OOK: PRINSES AMALIA IS NU EEN BRUGPIEPIER

'Een beetje zielig'

Marten vond Willem-Alexander soms zelfs 'een beetje zielig'. "Hij had het zeker niet slecht op school, hoor, maar hoe kun je als puber inschatten dat kinderen vriendjes met je willen worden omdat je prins bent, of omdat ze je gewoon aardig vinden?"

Afspreken

Spontaan afspreken met klasgenoten zat er dan ook niet in. "Kinderen zijn heel makkelijk met afspraken: 'o, ik kom vanmiddag wel naar jou'. Willem-Alexander kon dat niet, vanwege de veiligheid. Alles moest van tevoren gemeld worden, maar dat past eigenlijk helemaal niet bij een kind van die leeftijd."

In de luwte

Hij gelooft dat het met Amalia wel goedkomt. "Ik heb het gevoel dat haar ouders dat goed doen – ze wordt meer in de luwte gehouden dan Willem-Alexander destijds. En dat is heel goed: laat een kind alsjeblieft kind zijn."

Bron: RTL Nieuws. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden