null Beeld

PREMIUM

Dochter Loes (51) tegen Moeder Dora (82) : “Ik wil er voor je zijn, de grootste klap moet nog komen”

Hecht of juist niet: de band tussen moeder & dochter is een bijzondere. Wat gebeurt er als je de tijd neemt voor een goed gesprek? Elke week praten een dochter en haar moeder over oud zeer en nieuw verdriet, over grote vreugde en dierbare momenten.

Deze week spreken we Loes en Dora. Loes (51) verloor haar zoon toen hij 8 was, is hertrouwd en woont samen met haar nieuwe man en zijn puberdochters. Dora (82) is pas weduwe geworden. Ze heeft twee kinderen: Loes en Ruud. Na het overlijden van haar vader maakt Loes zich zorgen om haar moeder Dora: ze is bang dat ze vereenzaamt, zeker nu met corona. Zou Dora misschien bij haar gezin in huis willen komen wonen?

Loes: Mam, dit gesprek was al gepland voor papa was overleden. Ik had het helemaal begrepen als je het niet had willen laten doorgaan, hoor.

Dora: Het is zoals het is. Papa had het leuk gevonden dat wij samen in Libelle komen. Ik ben al zo lang lid.

Loes: Maar er komt geen foto bij.

Dora: Dat geeft niet.

Loes: Ik wil je graag bedanken dat je er altijd voor me bent geweest toen Thomas overleed. Dat heeft me zo geholpen. Ook omdat mijn huwelijk daarna niet goed ging.

Dora: Thomas was het leukste kind van de wereld, hij heeft mij in zijn korte leven veel plezier gebracht. Maar het leven is onvoorspelbaar en soms wreed. Mijn geloof helpt me er dan doorheen. Ook nu met papa.

Loes: Dat is fijn. Ik geloof wel dat er iets is, maar ik geloof niet in de kerk. Vind je dat lastig?

Dora: Nee, iedereen doet het op zijn eigen manier. Papa was ook niet zo gelovig hoor. Hij ging mee naar de kerk om mij een plezier te doen.

Loes: Dat is lief, pap was een lieverd. Mam, waar ik het eigenlijk met je over wil hebben, is dat ik niet zo goed weet hoe het nu verder moet. Jij alleen in dat grote huis, Ruud die heel ver weg woont. Ik ben vaak druk. Hoe zie jij dat?

Dora: Leef gewoon je leven. Ik heb altijd genoeg dingen om te doen.

Loes: Ik vind het moeilijk om dit te zeggen, maar ik ben zo bang dat je vereenzaamt. Zeker nu met corona.

Dora: Dat zal heus niet gebeuren. En als ik het moeilijk heb, kan ik toch altijd jouw kant op komen? Of we gaan videobellen, dat hebben we de laatste tijd ook veel gedaan, toch?

Loes: Zou je anders bij ons willen komen wonen? Ik heb het uitgebreid met Jacco besproken en wij zouden het een goed idee vinden.

Dora: Jullie hebben je eigen leven, lieverd. Voor Jacco is het nu ook lastig om het allemaal rond te krijgen. Die zit heus niet te wachten op een schoonmoeder bij hem op de bank. En de kinderen al helemaal niet.

Loes: Ik heb er heel lang over nagedacht. Het zou mij rust geven en voor Jacco en de kinderen is het ook goed.

Dora: Als corona er niet was, zou ik overal heenrijden met mijn auto. Ik ben nog hartstikke fit. Het is gewoon een rottijd nu, maar dat gaat wel weer veranderen als er een vaccin is. Ik ben ook bang dat ik eerder iets oppik bij jullie, omdat er meer mensen over de vloer komen. Zeker met de pubers. Dat is heel normaal, laat ze lekker jong zijn. Ik moet me er gewoon doorheen slaan.

Loes: Ik heb zo vaak gezien dat jij voor anderen klaarstaat, ik wil er nu graag voor jou zijn. Ik wil kunnen zien of het echt goed met je gaat, want de grootste klap van het verlies van papa moet nog komen. Wij weten inmiddels hoe het gaat met rouwverwerking, toch?

Dora: Ja schat, dat weet ik. Maar als er iets is of als ik het niet meer volhoud, dan bel ik je, afgesproken? Ik ben zo gelukkig dat het weer goed gaat met jou. Daar geniet ik van alsof het mezelf betreft. Ik hou van je, kind.

Loes: Ik ook van jou, mama.

Dora: Is het goed zo? Zijn we klaar?

Loes: Ja, tenzij je nog iets wilt zeggen?

Dora: Nee, ik heb alles gezegd wat ik wilde zeggen. Leuk dat we in Libelle komen. Ik lees altijd over anderen en nu sta ik er zelf in!

Interview: Elle van Rijn. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden