null Beeld

Docu ‘De kinderen van Truus’ roept grote bewondering op onder kijkers

Zondagavond zond Omroep Max De kinderen van Truus uit. In deze documentaire stond Truus Wijsmuller centraal, die in de Tweede Wereldoorlog duizenden - voornamelijk Joodse - kinderen redde. Kijkers zijn diep onder de indruk van de moed en het verhaal van deze verzetsheldin.

Kim van Weering

En niet alleen Truus zelf stond centraal, ook enkele door haar geredde kinderen die inmiddels behoorlijk op leeftijd zijn.

De Alkmaarse Truus bleef in Nederland altijd vrij onbekend. Daar wilden de makers van de documentaire verandering in brengen. Want door haar inzet, moed en doorzettingsvermogen bracht ze in de oorlogsjaren meer dan 10.000 kinderen in veiligheid, waarvan het merendeel Joods was.

Op bezoek in Wenen

De verzetsheldin dronk borrels met de vijand en papte met hem aan om op steun van Duitse zijde te kunnen rekenen. Ze reisde zelfs af naar Wenen voor een bezoek aan SS-er Adolf Eichmann, met het verzoek om Joodse kinderen over te brengen naar Groot-Brittannië. Eerder had de Britse regering zich namelijk bereid verklaard om 10.000 Joodse kinderen uit nazi-Duitsland en Oostenrijk op te nemen.

Het verzoek van de Nederlandse dame verbaasde Eichmann. Hij 'grapte' dat ze meteen 600 kinderen mee kon krijgen. Lukte het haar om die binnen enkele dagen het land uit te krijgen, dan zou ze daarna 10.000 kinderen mogen overbrengen.

Kindertransporten

Dat liet de verzetsheldin zich geen 2 keer zeggen. In een mum van tijd regelde ze vervoer, verblijfsvergunningen en onderdak voor de kinderen. Na de eerste reis volgden nog vele kindertransporten richting Hoek van Holland, waar de kinderen op de boot naar Groot-Brittannië overstapten.

Kijkers hebben een brok in hun keel na het zien van het bijzondere verhaal van Truus Wijsmuller, en begrijpen niet dat ze nog niet eerder van deze verzetsheldin gehoord hebben:

Heb je de uitzending gemist? Hier kun je De kinderen van Truus terugkijken.

Libelle Bevrijdingsspecial

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Omdat we nog veel meer verhalen over én van vrouwen uit die tijd nog niet kennen, hebben we besloten om hen aan het woord te laten in deze unieke bevrijdingsspecial:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Omroep Max & Historiek. Beeld: Omroep Max

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden