56ste Gouden Televizier-Ring Gala in Theater Carre, Amsterdam. Op de foto:   Gouden Televizier-Ring voor Jessica Villerius met Ruinerwold-kinderen Edino, Mar-Jan en Israel. Beeld Brunopress/Patrick van Emst
56ste Gouden Televizier-Ring Gala in Theater Carre, Amsterdam. Op de foto: Gouden Televizier-Ring voor Jessica Villerius met Ruinerwold-kinderen Edino, Mar-Jan en Israel.Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Docu over kinderen van Ruinerwold krijgt toch geen vervolg

Hoewel documentairemaakster Jessica Villerius eerder aankondigde een nieuwe reeks van De kinderen van Ruinerwold te maken, is vandaag bekend geworden dat dat idee van de baan is.

Milou WindhorstBrunopress/Patrick van Emst

In 2021 zag de indrukwekkende documentaire De kinderen van Ruinerwold het levenslicht: broers Edino, Israël en Shin en zus Mar Jan vertelden verdeeld over vijf afleveringen over hun – op zijn zachts gezegd afschuwelijke – jeugd.

Samen met nog vijf andere broers en zussen werden ze jarenlang gevangengehouden op een boerderij in het Drentse dorpje Ruinerwold, waar hun vader hen zowel mentaal als fysiek mishandelde. De serie leverde Jessica Villerius vorig jaar een Gouden Televizier-ring op. In de nieuwe reeks zou de focus liggen op hoe het de kinderen nu vergaat.

Geen nieuwe reeks

Maar nu blijkt dat er toch geen vervolg komt op De kinderen van Ruinerwold. Hoewel de opnames al van start waren gegaan, besloot Villerius na een goed gesprek met de kinderen om het hierbij te laten.

“Net vóór het Televizier-gala kregen we veel vragen, mensen waren nieuwsgierig hoe ze dan hun leven oppakten. Op dat moment voelde het als een natuurlijke afsluiting om met een vervolg te komen, maar tijdens het filmen hadden we zoiets van: wat moeten we nog laten zien? Iedereen wist ondertussen dat het goed met ze ging. Ze hadden hun ziel en zaligheid al op tafel gelegd, het voelde gewoon alsof er niets meer in te lossen was”, vertelt de documentairemaakster aan AD.nl.

“Wil niks uitmelken”

Volgens Jessica is er dan ook niks negatiefs gebeurd. “Ik spreek de kinderen nog heel regelmatig (ik zag ze gisteren nog) en Israel is bij ons in dienst omdat hij programmamaker wil worden. Dat er geen vervolg komt, is vooral omdat ik (en de omroep) niks wil uitmelken en de gevoelens van deze mensen altijd in de lead laat. En hun gevoel zegt dat alles nu verteld is -wat ik volledig met ze eens ben- en dat ze klaar zijn voor een leven zonder het label ‘Ruinerwold’. Ik ben daarin hun grootste cheerleader.”

Geen harde nee

De deur blijft volgens haar op een kier staan voor een mogelijk vervolg. “We hebben afgesproken dat als er een aanleiding is of als ze iets graag willen delen, ze weer bij mij komen.”

Tot die tijd kunnen fans van haar werk haar nieuwe documentaire Clinton Young: About time bekijken, die vanaf 15 april op NPO 3 te zien is. Deze docu gaat over een jonge ter dood veroordeelde Amerikaan.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden