Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

Documentaire laat heel andere kant zien van prins Philip: “Ik mis zijn humor”

De documentaire Prince Philip: the royal family remembers geeft een uniek kijkje in het leven van de op 9 april van dit jaar overleden prins Philip. Familieleden omschrijven hem als een ‘goudeerlijke man’ die een geweldige steun was voor koningin Elizabeth.

Britse royals

In de documentaire komen alle kinderen van prins Philip aan het woord, maar ook zijn kleinzoons prins Harry en prins William. Laatstgenoemde omschrijft hem als ‘goudeerlijk en recht voor zijn raap’, iets waarin Harry zich ook kan vinden: “Hij was wie hij was, ongeacht met wie hij sprak.”

Gek op barbecueën

Ook de hobby’s van prins Philip kwamen aan bod, zo was hij gek op vliegen en de natuur, maar hield hij ook ontzettend van barbecueën. “Hij maakte er een kunstvorm van”, zo vertelt prins Charles. “Er was met hem achter de barbecue nooit een geval van voedselvergiftiging”, zo weet William zich te herinneren.

Rare fratsen

Uit de documentaire komt ook duidelijk naar voren dat Philip wel van een grapje hield. “Hij kwam vaak in de problemen bij mijn grootmoeder”, zo vertelt William. Een van zijn favoriete grappen was er een met mosterd. “Hij draaide het dopje van de tube en plaatste hem tussen je handen. Dan klapte hij je handen samen, waardoor de mosterd richting het plafond schoot.”

Grote steun voor Elizabeth

Ook de liefdevolle relatie tussen Philip en Elizabeth komt aan bod. “Zijn grootste prestatie was de koningin ondersteunen”, zo meent prinses Anne. Ook William was zeer onder de indruk van Philips liefde voor Elizabeth. “Hij gaf een zeer succesvolle militaire carrière op om de koningin te dienen.”

Geweldige band

“Ze waren altijd zo schattig met z’n tweeën”, zo vertelt Harry over zijn grootouders. “Ze zetten allebei hun leven in het teken van dienstbaarheid. Dat zorgde voor een geweldige band tussen hen. Ik mis zijn humor, maar ik mis hem vooral voor mijn oma. Zij was zo sterk dankzij hem.”

Bron: BBC One

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden