Nationale Dodenherdenking op de Dam.  Beeld ANP /  ANP
Nationale Dodenherdenking op de Dam.Beeld ANP / ANP

Dodenherdenking op volle Dam maakt indruk: “Dan is het eventjes vredig”

Na twee jaar kon er woensdagavond weer publiek aanwezig zijn bij de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Een herdenking die dit jaar nog meer indruk maakte dan normaal.

Chanan FoppenANP / ANP

De afgelopen twee jaar was er geen publiek aanwezig bij de Dodenherdenking op de Dam. Hoewel de lege Dam op veel mensen grote indruk maakte, zorgde de herdenking met publiek dit jaar ook bij veel mensen voor kippenvel. Kippenvel door de oorverdovende stilte in combinatie met het volle plein, maar ook doordat dit jaar de herdenking dit jaar een extra lading had door de oorlog in Oekraïne.

Dodenherdenking met extra donkere lading

Op social media zeggen veel mensen de Dodenherdenking dit jaar intenser te hebben beleefd dan voorgaande jaren. “Het moment waarop je op een overvolle Dam alleen nog vogels kan horen blijft voor altijd een kippenvel moment", schrijft iemand. Veel mensen dachten tijdens de twee minuten stilte ook aan de oorlog in Oekraïne. “Dit jaar met een extra donkere lading", schreef iemand daarover:

Toespraak Tieme tijdens Dodenherdenking

De 19-jarige Tieme de Laat gaf na de twee minuten stilte een toespraak over zijn overgrootvader Henk, die Joodse gevangenen in kamp Vught hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die toespraak en vooral de zin “Het slechte niet slechter maken door zelf kwaad te doen", bleef bij veel mensen hangen:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden