null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Geluk

Doe een wens: vannacht (en de rest van de week) zijn er extra veel vallende sterren te zien

Kun jij wel wat geluk gebruiken? Kijk dan vanaf vannacht goed naar de lucht. Vanaf zondag- op maandagnacht zijn er deze week iedere avond zijn er veel vallende sterren te zien. Hoe dat kan én op welk moment kun je het beste kijken? We zochten het voor je uit.

Mirna WiggersGetty Images/EyeEm

Wie de komende nachten uit het raam naar boven kijkt kan een spektakel verwachten: deze week zijn voor het eerst sinds 1997 zijn de omstandigheden in het sterrenstelsel zo gunstig dat we veel sterren kunnen spotten.

Perseïden

De sterrenregen bestaat uit zogenaamde Perseïden, een meteorenzwerm die jaarlijks voorbij komt. Vannacht komt hij rustig op gang en wordt richting het weekend steeds sneller. De kans dat je vanavond al veel vallende sterren ziet is dus niet zo groot. Het hoogtepunt valt in de nacht van donderdag op vrijdag tussen 03:00 uur en 04:00 uur. Je kunt dan tot 70 sterren per uur zien vallen.

Maan

Dat we dit jaar de Perseïden zo goed kunnen zien heeft onder andere te maken met de stand van de maan. Omdat die stand gunstig is ten opzichte van de meteorenzwerm, steekt die extra goed af in de donkere lucht van de nacht.

Sterrenbeeld Perseus

De Perseïden hebben hun naam te danken aan het sterrenbeeld Perseus. Het lijkt namelijk alsof de sterren vallen uit dat sterrenbeeld. Hij is te spotten door naar het noordoosten te kijken en te zoeken naar een figuur dat nog het meest lijkt op een ‘Y’ op zijn kop.

Stofdeeltjes

In werkelijkheid zijn de meteoren stofdeeltjes en kleine stukjes van de komeet Swift-Tuttle. Omdat de aarde rond de zon door de wolk met puindeeltjes vliegt, verbranden die deeltjes in de dampkring. Dit speelt zich af op zo'n 100 kilometer hoogte, waardoor wij de deeltjes zien als vallende steren. De Perseïden houden de vaart er goed in: ze zweven met meer dan 200.000 kilometer per uur door de hemel.

Bron: Telegraaf, ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden