null Beeld

Doodzieke Jonathan (16) breekt de harten van kijkers ‘Pauw komt binnen’

In Pauw komt binnen gaat Jeroen Pauw het land in om mensen te interviewen die niet naar een studio willen of kunnen komen. Deze week staat zijn tafel in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht.

Demi Schoenmakers

Het Prinses Máxima Centrum is een ziekenhuis speciaal voor kinderen met kanker. Deze ernstige ziekte is doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen. Het kinderziekenhuis is een plek van levenslust, maar ook van doodsangst. Van ziek zijn en beter worden, maar soms ook van nooit meer beter worden.

Angst en hoop

Jeroen praat met kinderen en hun ouders over de impact van de ziekte op het hele gezin. Het zijn heftige gesprekken over angst, hoop en doodgaan. Ze laten zien hoe artsen het verschil kunnen maken, hoe ongelooflijk mooi, betekenisvol en inspirerend het werk dat zij doen is en hoe sterk de zieke kinderen zijn.

Ambitieus

Eén van de tafelgasten is Jessica. Zij vertelt over haar 16-jarige zoon Jonathan, die een ernstige vorm van kanker heeft en niet meer beter wordt. Jessica zou samen met haar zoon aan tafel zitten, maar Jonathan was te ziek. Toch wilde hij graag dat zijn moeder wél ging. “Het is een enorme levensgenieter. Hij is heel ambitieus en hij had graag iets willen nalaten. En hij zag dit wel als een manier om toch iets mee te geven”, legt Jessica uit.

Hersentumor

Jonathan was in het Prinses Máxima Centrum onder behandeling voor een hersentumor. Hij kreeg een intensieve behandeling en drie operaties. Het ging een lange tijd goed met hem, tot een paar weken geleden. "Hij was altijd een vrolijk ventje, altijd grappen en grollen. Nu is hij gewoon heel anders", zegt Jessica met een brok in haar keel.

Niet meer genieten

Voor de uitzending ging Jeroen op bezoek bij Jonathan thuis. Daar vertelde Jonathan over zijn besluit om uit het leven te stappen. "Ik vind de klachten nu een stuk groter dan het mogelijke leven wat ik er nog uit zou kunnen halen. Daarom wil ik ergens in de komende periode euthanasie plegen”, vertelt Jonatan. "Ik kan nu niet meer genieten van momenten waar ik normaliter heel erg van zou genieten. Ik raak mezelf een beetje kwijt in het hele proces."

Afscheid nemen

In zijn laatste weken wil hij vooral graag nog zijn vrienden zien, want zij hebben hem tijdens het hele proces ondersteund. "Ik wil hen op een fatsoenlijke manier kunnen zeggen: dankjewel, maar dit leven is niet meer voor mij. Halen jullie de lol die ik niet meer kan maken er maar extra uit voor mij.”

De uitzending in het Prinses Máxima Centrum is al eerder opgenomen. Enkele dagen na de uitzending is Jonatan overleden.

Diep geraakt

Kijkers zijn diep geraakt door alle interviews. Pauw komt écht binnen, zeggen ze. Zo schrijft een kijker: "Wat een indrukwekkend gesprek tussen Jonathan en Jeroen Pauw, wat een verdriet zeg. Zo knap dat hij dit gesprek wilde doen en dat zijn moeder daar zit". Een ander reageert met: "Prachtige uitzending die je eigenlijk niet wilt zien. Over een plek waar je eigenlijk met je kind nooit terecht wilt komen."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Pauw komt binnen. Beeld: Bnn

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden