null Beeld

Door ‘vaccinvoordringers’ krijgen déze groepen hun vaccin later

De volgorde waarop Nederlanders gevaccineerd zouden worden, is overhoop gehaald. Zogenaamde 'vaccinvoordringers' hebben zich te vroeg aangemeld voor hun vaccinatie, waardoor verpleeghuispersoneel op een wachtlijst komt te staan. 

Online redactie Libelle

Dat meldt Nieuwsuur op basis van een eigen onderzoek.

Schema

In Nederland wordt nu een week gevaccineerd, maar de volgorde klopt al niet meer. Het kabinet bracht vorige week een schema naar buiten waarop te zien is welke groep op welk moment in aanmerking komt voor een coronavaccin. Maar bepaalde groepen die nog niet in aanmerking komen voor een vaccin, hebben zich toch al aangemeld bij de GGD.

Vaccinvoordringers

Deze 'vaccinvoordringers' zouden in verwarring zijn geraakt door een brief van Hugo de Jonge. Op 4 januari riep hij in een brief aan zorginstellingen op om ook de groepen die pas later aan de beurt waren voor een coronavaccin, alvast in te plannen. Al het zorgpersoneel van zorginstellingen heeft zich toen aangemeld voor het vaccin. Ook kantoor- en restaurantpersoneel. Er is nog maar een beperkte hoeveelheid coronavaccins, met als resultaat dat de ingeslagen hoeveelheid van bepaalde instellingen al op was, voordat al het zorgpersoneel ingeënt was.

Wachtlijst

Sommige zorginstellingen verwachtten dat de GGD onderscheid zou maken tussen het zorgpersoneel en het overige personeel. Maar de GGD checkt niet of de mensen die zich aanmelden voor een vaccin, wel tot de juiste groep behoren. Het gevolg daarvan is dat veel kantoor- en restaurantpersoneel nu al is ingeënt, maar verpleeghuispersoneel op de wachtlijst is beland.

Ouderen en gehandicaptenzorg

Het ziet er naar uit dat ook andere groepen nu langer moeten wachten op het coronavaccin. Ook bij de gehandicaptenzorg is verwarring ontstaan, waardoor zorgpersoneel uit deze groep langer op een vaccin moet wachten. Daarbij staan ook ouderen door de 'vaccinvoordringers' later op de wachtlijst.

De coronacrisis is niet makkelijk voor het zorgpersoneel. Maar neemt het personeel het werk ook mee naar huis? Zorgmedewerkers vertellen er meer over in deze video.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nieuwsuur. Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden