- Beeld Getty Images/Westend61
-Beeld Getty Images/Westend61

Doorsta je deze balanstest? Gefeliciteerd, je wordt gezond(er) oud

Een goede lichamelijke balans is allesbehalve vanzelfsprekend. Het is wél een belangrijke indicator voor gezondheid op latere leeftijd, zo blijkt. Deze test vertelt meer over je fysieke toekomst dan je zou verwachten.

Milou WindhorstGetty Images/Westend61

Eerlijk: moet je je regelmatig aan een boom/hek/paal vasthouden als je op één been staat om, noem eens iets, een naaktslak van je gympen te vegen? En hoe vaak sta je wild op en neer te springen tijdens het rekken en strekken na een sportles? Hoogste tijd om aan deze skill te werken. Het zegt namelijk het een en ander over hoe je je middelbare jaren zult slijten (of juist niet).

Dubbel overlijdensrisico

Braziliaanse wetenschappers kwamen onlangs tot een opmerkelijke conclusie: mensen van middelbare leeftijd die niet tien seconden op één been kunnen staan, hebben bijna twee keer zoveel kans om binnen tien jaar te overlijden. De proefpersonen uit het onderzoek die het niet voor elkaar kregen gingen in de jaren na de proef dubbel zo vaak dood aan een verscheidenheid aan oorzaken, waaronder kanker (32 procent), hart- en vaatziekten (30 procent), luchtwegaandoeningen (9 procent) en COVID-complicaties (7 procent).

Vast onderdeel van gezondheidscheck

De reden dat balans zoveel zegt over fysieke fitheid, is dat de stabiliteit van vijftigplussers rap afneemt. De test kan een indicatie zijn voor de snelheid waarop hun lichaam aftakelt. De witte jassen pleiten er daarom voor dat deze eenvoudige balanstest onderdeel moet gaan uitmaken van een routinematige gezondheidscheck voor oudere volwassenen.

Doe de test zelf

Ben je benieuwd naar je eigen eenbenige prestaties? Zo doe je de test: sta op één been, zonder ondersteuning (een vingertje tegen de muur is óók valsspelen). Leg de zool van je vrije voet op de achterkant van je tegenovergestelde been, houd je armen langs je lichaam en richt je blik naar voren. Herhaal deze stappen drie keer per been. Succes!

Bron: Welingelichte Kringen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden