null Beeld

‘Dorpelingen niet zorgzamer dan stedelingen’

De algemene aanname dat mensen die in kleine dorpen wonen hun buren vaker helpen dan stedelingen klopt niet. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. 

Helene van Santen

Het bureau hield een enquête onder 7000 mensen uit dorpen met minder dan 3000 inwoners. Er kwam naar voren dat ze weliswaar veel bekenden in het eigen dorp hebben, maar dat hun sociale netwerk voornamelijk daarbuiten ligt. Twee derde heeft weinig tot geen vrienden in het dorp.

Voor de meeste bezigheden gaan inwoners van kleine dorpen naar andere plaatsen. Zo doet 58 procent elders boodschappen, 67 procent bezoekt horecagelegenheden buiten het dorp en 73 procent werkt op meer dan vijf kilometer afstand van thuis.

Dorpelingen zetten zich wel in voor plaatselijke doelen, maar doen dat volgens het onderzoek niet vanuit een gemeenschapsgevoel. Hun belangrijkste motieven zijn individueel. Dan gaat het bijvoorbeeld om acties voor het behoud van een basisschool of sportvereniging. Hogeropgeleiden, senioren en kerkelijken zetten zich het meest in voor dit soort lokale doelen.

Bron: NOS.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden